Predavanje Milena Pavlović Barili i američki Vog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2018, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predavanje Milena Pavlović Barili i američki "Vog"

Predavanje Ivana Delača Milena Pavlović Barili i američki „Vog", biće održano u četvrtak, 18. oktobra u okviru pratećeg programa izložbe „Maison Barilli: Belgrade/New York", u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Prevodilac kapitalnih studija o Mileni Pavlović Barili i istraživač njenog života i rada u SAD, Ivan Delač, održaće predavanje o angažmanima jedine sprske umetnice čija se ilustracija našla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na naslovnoj strani prestižnog modnog časopisa Vog.

U predavanju se iznose neka saznanja o angažmanu Milene Pavlović Barili u američkom „Vogu" od decembra 1939. do sredine 1941. godine i o ljudima s kojima je u njemu sarađivala. Govori se i o drugim umetnicima čije su se modne ilustracije pojavljivale u Vogu u istom periodu. Predavanje čini deo autorove serije članaka nazvane „Novi prilozi za biografiju Milene Pavlović-Barili".

Ulaz je slobodan.

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u toku je izložba „Maison Barilli: Belgrade / New York" realizovana u saradnji sa Fondacijom Milenin Dom – Galerijom Milene Pavlović Barili iz Požarevca, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine i Generali osiguranje Srbija. Postavka posvećena Mileni Pavlović Barili bazirana je na master radu Stefana Žarića „Modna ilustracija Milene Pavlović Barili (1926–1945)", koji je nagrađen 2017. godine Nagradom Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Premijerno prikazana u Galeriji Milene Pavlović Barili u Požarevcu u decembru 2017. godine, izložba od 52 eksponata predstavlja prvu postavku u istoriji nacionalne istorije umetnosti posvećenu isključivo modnim ilustracijama srpske multimedijalne umetnice: slikarke, modne ilustratorke i dizajnerke.

Posetioci izložbe mogu da vide do sada neizlagane i nepublikovane modne ilustracije koje je umetnica stvarala u Beogradu, Minhenu, Parizu i Njujorku, od kojih su neke objavljivane u časopisima poput Voga i Harpers bazara. Milena Pavlović Barili je umetničku karijeru započela upravo kao modna ilustratorka, čime se bavila do smrti u američkoj modnoj prestonici, Njujorku, 6. marta 1945. godine. Uz Nadeždu Petrović i Marinu Abramović, ona je najizlaganija srpska umetnica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Maison Barilli: Belgrade/New York, NS

Izvor: SEEcult.org, 15.Okt.2018

Vrsta dogadjaja:  Izložba Datum:  Thursday, October 18, 2018 - 19:00 Link:  http://www.pavle-beljanski.museum Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Trg galerija 2, Novi Sad Dani evropske baštine 2018. MAISON BARILLI:...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.