Ponovo u modi ploče

Izvor: Glas javnosti, 20.Jan.2012, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo u modi ploče

BRUKLIN - Gramofonske ploče možda deluju zastarelo ili samo kao neophodan rekvizit di-džejeva, ali njihova prodaja sve više raste - toliko da izdavačke kuće jedva uspevaju da zadovolje potražnju.

Jedna njujorška fabrika odlučila je zato da reciklira stari vinil u nove albume i ponudi novu muziku zainteresovanima.

U jednom kafeu u Bruklinu, koji je istovremeno i muzička prodavnica, muzika koja se čuje sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << zvučnika ne dolazi sa ajpoda ili CD-a, već je reč o ličnoj kolekciji LP-ova vlasnika radnje.

Kao i druge prodavnice u Americi, "Blek gold" prodaje više ploča nego što su mogli i da zamisle. Ustvari, sa porastom prodaje od 37 procenata prošle godine, stare ploče ponovo se vraćaju na velika vrata posle skorog nestanka iz muzičke industrije sa pojavom MP3 plejera.

Vlasnik prodavnice Džef Obliga smatra da se kupci okreću vinilu jer je zvuk na pločama bolji nego digitalni:

"Zvuk, ako imate odgovarajuću opremu, daleko je superiorniji. Gotovo kao prava stvar - ako ne i bolja, ponekad."

Kada je reč o povratku ploča ne može se izbeći ni modni momenat.

"Mržim reč trendi, ali upravo je to - to. Skroz je "kul" pojaviti se na nečijoj kućnoj žurci na kojoj se pušta muzika sa ploča", rekla je Sara Elbert, jedna od mušterija.

Za proizvođače ploča to su dobre vesti, ali i mnogo posla.

Mala fabrika Tomasa Berniha specijalizovala se za proizvodnju nekoliko albuma vrhunskog kvaliteta, ali je potražnja tolika da su morali da proizvode duplo više.

"Na neki način smo se upecali i sada se sve više širimo. Dogodilo mi se da su mušterije bukvalno vikale na mene što imam samo dve mašine. Zbog toga sam morao nekako da dobavim još tri", kaže Bernih, vlasnik i menadžer fabrike "Bruklinfono".

Vinil je materijal baziran na petroleju i prilično je skup tako da je "Bruklinfono" u pokušaju da uštedi novac počeo da proizvodi nove albume od recikliranih ploča.

"Stare dame, kao što je moja baka, donosile bi mi svoje ploče, kao i moj ujak i momci sa ulice", objašnjava svoje početke Tomas Bernih.

Ploče i dalje čine svega jedan procenat prodaje muzičkih izdanja u SAD i sasvim sigurno neće spasiti muzičku industriju, ali sa novim interesovanjem, starim pločama udahnut je i nov život i nada da će LP-ovi nastaviti da traju još neko vreme.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.