Podrška Srbiji u Njujorku: Borili smo se, časno i pošteno zastupali svoju zemlju

Izvor: B92, 09.Feb.2024, 17:57

Podrška Srbiji u Njujorku: "Borili smo se, časno i pošteno zastupali svoju zemlju"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku da su analizirali sve što je bilo na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji na KiM.

On je istakao da je 12 ili 13 od 15 članica Saveta bezbednosti nedvosmisleno izrazilo nesaglasnost sa potezima Aljbina Kurtija, a posebno zbog ukidanja dinara.

"Analizirali smo sve ono što je bilo sinoć. Mislim da je bila važna sednica SB da mi vidimo u kojoj se nelakoj poziciji nalazimo, ne zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ponašanja Prištine, već zbog toga koliko drugačije od onoga što mi mislimo jedan značajan deo sveta misli. Ali naravno da vidimo i koliko imamo stvarnih prijatelja, koji su uz našu zemlju", rekao je Vučić.

Naglasio je da je važno to što je 12 ili 13 od 15 članica SB nedvosmisleno izrazilo nesaglasnost sa Kurtijevim potezima, a posebno zbog ukidanja dinara.

"To su za nas važne stvari, to su dobre poruke. Borili smo se, mislim, časno i pošteno zastupali svoju zemlju i to je ono što smo mogli. Da je situacija jednostavna, naravno da nije i u geopolitičkim trvenjima, u geopolitičkim sukobima, to je nešto što vam uvek donosi dodatni pritisak i svi bi da se obračunavaju sa manjima, pošto već sa velikima ne mogu. A onda sa druge strane morate da brinete o svojim problemima, morate da brinete i o našem narodu na KiM, gde nemate efektivnu vlast, da njih ne ugrozite, da njihove živote sačuvate, da ih istovremeno finansirate, da mogu da prežive, da buduće generacije vide svoju budućnost na KiM. Tako da u nelakim, u nejednostavnim, uslovima mi smo uradili ono što je bilo moguće", rekao je Vučić.

Kaže da je sa Guterešom razgovarao o geopolitičkoj situaciji, kao i o situaciji u regionu.

"Čini mi se visok stepen saglasnosti postigli po mnogim pitanjima i naučio sam mnoge stvari o nekim kretanjima u svetu, on je iskusan čovjek i mnogo toga dobije, mnogo toga i sazna, tako da mislim da je bilo vrlo korisno", rekao je Vučić.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.