Pad na Wall Streetu, investitori strahuju od trgovinskog rata

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Jul.2018, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad na Wall Streetu, investitori strahuju od trgovinskog rata

NEW YORK - Na Wall Streetu su u petak cijene dionica blago pale jer je tržište pod pritiskom trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, dok mu podršku pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dow Jones oslabio je 6 bodova ili 0,03 posto, na 25.058 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,09 posto, na 2801 bod, a Nasdaq indeks 0,07 posto, na 7820 bodova.

Pad indeksa posljedica >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je daljnjeg rasta trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine jer je predsjednik SAD-a Donald Trump jučer poručio da je spreman uvesti carine na sav uvoz iz Kine, vrijedan 500 milijardi dolara.

S druge strane, već dulje vrijeme tečaj kineskog juana prema dolaru slabi, pa je jučer u jednom trenutku pao na najnižu razinu u godinu dana, što potiče špekulacije da je slabljenje valute novo oružje kojim Peking u trgovinskom ratu odgovara Washingtonu.

Slabljenjem juana, naime, kineski proizvodi na inozemnim tržištima postaju cjenovno konkurentniji.

Ulagače zabrinjavaju i trgovinske napetosti između SAD-a i Europske unije. Dužnosnici iz Europske komisije poručili su uoči sastanka o trgovinskim pitanjima idućega tjedna u Washingtonu da pripremaju listu američkih proizvoda na koje bi uveli carine u slučaju da Trump ostvari svoju prijetnju o uvođenju carina na uvoz automobila iz EU-a.

''Mislim da je Wall Street podijeljenog mišljenja po trgovinskim pitanjima. Jedni vjeruju da će ovo voditi u globalnu recesiju, dok drugi vjeruju da Trump nastoji dovesti drugu stranu za pregovarački stol'', kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki StateStone Wealth.

Trump je jučer kritizirao i politiku američke središnje banke te izrazio zabrinutost zbog mogućeg negativnog utjecaja povećanja kamata Feda i jačanja dolara na američko gospodarstvo i konkurentnost američkih kompanija.

Prinosi na dugoročne američke obveznice porasli su jer se ulagači plaše da će nakon Trumpovih poruka predsjednik Feda Jerome Powell usporiti tempo povećanja kamata, što bi moglo dovesti do jačanja inflacijskih pritisaka.

''Predsjednik ne može kontrolirati kamatne stope. On nije kralj. Stoga mislim da je reakcija na Wall Streetu bila pretjerana'', kaže Pavlik.

S druge strane, podršku tržištu pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Iz tog je razloga, primjerice, jučer cijena dionice Microsofta skočila gotovo 2 posto, na najvišu razinu u povijesti.

Od 87 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovna izvješća, velika većina njih, 84 posto, ostvarila je veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle 22 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tjedan dana očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američkog i svjetskog gospodarstva, te poreznim promjenama u SAD-u, a zbog toga se ulagači nadaju da će kompanije povećati dividende ili programe otkupa dionica na tržištu, što bi podržalo daljnji rast cijena dionica.

U cijelom prošlom tjednu Dow Jones porastao je 0,15 posto, dok je S&P 500 ostao gotovo nepromijenjen, a Nasdaq indeks oslabio 0,1 posto.

Na europskim su burzama cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,07 posto, na 7678 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,98 posto, na 12.561 bod, a pariški CAC 0,35 posto, na 5398 bodova.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.