Pad indeksa na Volstritu i većini svetskih berzi

Izvor: Blic, 22.Sep.2017, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad indeksa na Volstritu i većini svetskih berzi

Indeksi na Volstritu i na većini svetskih berzi danas su u minusu dok investitori razmatraju poslednju odluku američke centralne banke koja planira da do kraja godine opet podigne referentnu kamatu, i centralne banke Japana koja je naznačila da neće uskoro stezati monetarnu politiku.

Najveći pad u Njujorku imale su tehnološke kompanije, a najbolje su prošle banke i druge finansijske kompanije.

Indeks >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Dau Džons završio je trgovanje u minusu od 0,2 odsto, dok je Standard end pur 500 pao 0,3 odsto. Oba indeksa juče su završila trgovanje na svom istorijskom maksimumu. Nasdak je danas pao 0,5 odsto.

Bitniji evropski indeksi različito su završili trgovanje. Nemački indeks DAX porastao je 0,3 odsto, francuski CAC 40 u plusu je 0,5 odsto, dok je britanski FTSE 100 pao 0,1 odsto.

Indeksi na istoku završili su dan uglavnom u minusu, osim japanskog indeksa Nikei 225 koji je porastao 0,2 odsto. Južnokorejski Kospi pao je 0,2 odsto, kao i šangajski kompozitni indeks, a hongkonški Hang Seng u crvenom je 0,1 odsto. Sidnejski S&P/ASX 200 pao je 0,9 odsto.

Federalne rezerve saopštile su juče da sada neće menjati kratročnu referentnu kamatu, ali da se do kraja godine očekuje jedno povećanje, a 2018. još tri, ako poraste inflacija koja je uporno na niskom nivou. Od decembra 2015. Fed je četiri puta blago podizao referentnu kamatu. Te kamate su bile srezane na rekordno nizak nivo posle finansijske krize 2008, što je podstaklo rast na berzama.

Fed je saopštio i da će u oktobru početi postepeno da smanjuje svoj portfolio obveznica, što će postepeno dovesti do rasta dugoročnih kamata.

Obe mere američke centralne banke u skladu su s predviđanjima ekonomista, navodi Asošiejted pres.

Cene nafte danas su porasle. Cena referentne američke nafte gotovo je bez promena, pošto je porasla manje od 0,1 odsto i iznosi 50,7 dolara po barelu, dok je nafta Brent poskupela za 0,3 odsto na 56,5 dolara po barelu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.