PREŽIVEO SEDAM POKUŠAJA ATENTATA, RETKO GOVORI I NIKADA SE NE POJAVLJUJE U JAVNOSTI Ovo je bio signal da se nešto sprema - Hamas najavio krvavu osvetu?

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Okt.2023, 21:19

PREŽIVEO SEDAM POKUŠAJA ATENTATA, RETKO GOVORI I NIKADA SE NE POJAVLJUJE U JAVNOSTI" Ovo je bio signal da se nešto sprema - Hamas najavio krvavu osvetu?

Glas Amerike tvrdi da je organizator Hamasovog napada na Izrael je Mohamed Deif.

Mnogi u Izraelu su prošlonedeljni smrtonosni napad ekstremističke organizacije Hamas nazvali "11. septembrom Izraela", poredeći ga sa napadima Al Kaide na Njujork i Vašington 2001. godine, a organizator tog napada je, kako navode američki mediji, "palestinski ekstremista Mohamed Deif", prenosi Glas Amerike.

Izraz >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za napad na jevrejsku državu, koji je najtraženiji čovek u Izraelu upotrebio na audio snimku emitovanom dok je Hamas u subotu lansirao hiljade raketa iz pojasa Gaze bio je "Al Aksa poplava", signalizirajući je da je napad osveta za izraelske napade na džamiju Al Aksa u Jerusalimu, navodi Glas Amerike.

Napad na Al Aksu, treće najsvetije mesto islama, dogodio se u maju 2021. godine, što je razbesnelo arapski i muslimanski svet, nakon čega je Deif i počeo da planira operaciju u kojoj je ubijeno 1.200 ljudi u Izraelu i ranjeno više od 2.700, rekao je ranije za Rojters izvor blizak Hamasu.

- Pokrenule su ga scene i snimci izraelske vojske koja upada u džamiju Al Aksa tokom Ramazana, nasilje i napadi na vernike, mlade i stare. Sve to je rasplamsavalo bes u njemu - rekao je neimenovani izvor u Gazi.

Deif je preživeo sedam izraelskih pokušaja atentata,  poslednji 2021. godine, retko govori i nikada se ne pojavljuje u javnosti, a kada je Hamasov TV kanal objavio da će se baš on u subotu obratiti javnosti, Palestinci su znali da se sprema nešto značajno.

Ne zna se gde se Deif nalazi, ali najverovatnije je u Gazi u lavirintu tunela ispod ove palestinske enklave.

Palestinski izvori rekli su da je jedna od kuća u Gazi koja je uništena u izraelskim vazdušnim napadima pripadala Deifovom ocu, a u izraelskom udaru poginuli su Deifov brat i još dva člana porodice.

Izvor blizak Hamasu tvrdi da je odluku o pripremi napada doneo Deif, koji komanduje Hamasovim brigadama Al Kasam, zajedno sa Jehom Sinvarom, vođom Hamasa u Gazi, ali je jasno ko je bio glavni arhitekta.

- Postoje dva mozga, ali samo jedan tvorac - rekao je izvor i dodao da su informacije o operaciji bile poznate samo nekolicini lidera Hamasa.

Tajnost pripremanja napada je bila takva da je Iran, zakleti neprijatelj Izraela i važan izvor finansija, obuke i naoružanja za Hamas, znao samo načelno da ovaj palestinski pokret planira veliku operaciju, ali nije znao ni vreme ni detalje napada, izjavio je neimenovani izvor Glasa Amerike.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Organizator Hamasovog napada na Izrael je Mohamed Deif?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2023

Mnogi u Izraelu su prošlonedeljni smrtonosni napad ekstremističke organizacije Hamas nazvali "11. septembrom Izraela", poredeći ga sa napadima Al Kaide na Njujork i Vašington 2001. godine, a organizator tog napada je, kako navode američki mediji, "palestinski ekstremista Mohamed Deif", prenosi Glas...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.