POZNATI ŠOPING CENTRI U ŠPER-PLOČAMA: Njujork ne liči na sebe, svi se boje nereda nakon izbora!

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Nov.2020, 21:58

POZNATI ŠOPING CENTRI U ŠPER-PLOČAMA: Njujork ne liči na sebe, svi se boje nereda nakon izbora!

Poznati trgovinski lanci i banke zaštićeni daskama spremni za najgori scenario

Izlozi poznatih robnih kuća "Saks" na Petoj aveniji i "Mejsis" na Herald skveru u Njujorku su od ranog jutra zaštićeni su daskama i drvenim pločama, dok se u Sohou čulo da se radi čekićima i motornim testerama.

U ponedeljak, dan uoči predsedničkih izbora, izlozi prodavnica u najpoznatjim trgovačkim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << četvrtima Njujorka zaštićeni su daskama.

I u skromnijim trgovačkim centrima poput Bronksa i Bruklina sve je obloženo daskama zbog velike zabrinutosti da će izbiti neredi, bez obzira na ishod glasanja.

Razlog za takve mere jesu učestale pretnje na internetu, ali i niz incidenata koji su se dogodili proteklih dana: pristalice Donalda Trampa blokirale su saobraćaj na autoputevima u Njujorku i Nju Džersiju, a policija je primenila biber sprej na mitingu u Severnoj Karolini.

Trgovine na malo i banke širom SAD preduzele su korake kako bi se pripremile za moguće nerede, neki su angažovali dodatno obezbeđenje. Policija je saopštila da će u utorak i sredu zatvoriti popularni Rodeo drajv na Beverli hilsu u Los Anđelesu, a u Vašingtonu su radnje i zgrade oko Bele kuće obložene šper-pločama.

U nedelju je na Menhetnu bila napeta situacija kada se policajac sukobio sa grupom demonstranata, koji su se okupili da bi dočekali Trampove pristalice. Mada očekivana kolona Trampovih pristalica nije stigla, demonstranti su ipak krenuli u šetnju. Pošto su skrenuli sa autoputa Vest Sajd, opkolilo ih je više desetina policajaca pod punom opremom na motorima i naredilo im da se sklone. Nakon toga uhapšeno je 11 demonstranata, među njima i Hok Njusom, poznati organizator pokreta „Životi crnaca su važni“.

Na američkim se ulicama sve češće mogu videti do zuba naoružani ljudi, žene i muškarci, a u poslednje vreme među njima najpoznatiji "Ponosni momci", koji su postali poznati širom sveta nakon što im je predsednik Donald Tramp na debati 29. septembra poručio da se povuku i budu pripravni. Poruka je protumačena kao dopuna njegovoj izjavi da neće prihvatiti rezultate izbora ako izgubi i da očekuje njihovu pomoć da se dočepa vlasti.

Američko Ministarstvo za unutrašnju bezbednosti navodi da neki domaći nasilni ekstremisti  i drugi nasilni akteri mogu imati za cilj događaje povezane s predsedničkom kampanjom 2020. godine, samim izborima, izbornim rezultatima ili postizbornim razvijanjem situacije. Takvi bi akteri mogli brzo da se mobilišu da zaprete nasiljem ili da se uključe u nasilne aktivnosti.

FBI je potvrdio ove navode. U dokumentu se nigde konkretno ne pominju levičari ili antifa demonstranti koji se izjednačavaju sa suprematistima i ekstremno desnim belačkim ekstremistima, smatrajući ih čak većom pretnjom. Dodatni je problem što je deo snaga bezbednosti, zbog specifičnosti američkog sistema na nivou saveznih država, blizak tim grupama.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.