Ovu odeću nikada ne nosite pre prvog pranja

Izvor: B92, 22.Apr.2018, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovu odeću nikada ne nosite pre prvog pranja

Bakterije, gljivice i vaši lako mogu da se natalože na tkanini nove odeće jer je dug put od početka proizvodnje do krajnjeg kupca. Zato je važno da odeću kada kupite, savetuje dr Donald Belsito, profesor dermatologije na Univerzitetu "Columbia" u Njujorku, obavezno operete.

Zabeleženi su slučajevi i kada su vaši na ljude prešle s odeće koju su samo probali u prodavnici, a postoje i zarazne bolesti koje se mogu preneti preko odjeće.

Pranje odeće, pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz prodavnice, kaže dr Belsito, smanjuje verovatnoću dobijanja osipa, a posebnu pažnju treba da obratite na odeću u kojoj se telo snoji.

"Boje i smole formaldehida, pronađene na novim odevnim predmetima, mogu da stvore alergijske reakcije. Osim toga, ne postoji pravi način da saznate koliko je ruku dodirnulo vašu odeću", rekao je dr Belsito za "Reader's digest".

Osim toga odeća se proizvodi u raznim delovima sveta, pa su tako i hemikalije koje se koriste različite.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.