Izvor: VOA, 01.Avg.2023, 16:59

Ovce pomažu u borbi protiv korova na Guvernerskom ostrvu u Njujorku

Pet ovaca provodi leto u bivšoj vojnoj bazi koja je pretvorena u park na Guvernerskom ostrvu u Njujorku. Njihova misija je uklanjanje neželjenih invazivnih biljaka iz gradske šume u kraju Hemok grouv. Nedaleko od Statue slobode i brojnih oblakodera na Menhetnu, do Guvernerskog ostrva u Njujorškoj luci se stiže kratkom vožnjom trajektom. Mesto gde se 1988. godine, predsednik Ronald Regan sastao sa sovjetskim liderom Mihailom Gorbačovom, Guvernersko ostrvo je sada mesto za jutarnju jogu, vožnju biciklom i posebne večere. Ali neko drugi tu sada radi. “Ovo je Ivning. Ona ima istačkano lice, kao noćno nebo. A, to je Čed. Iza njih su Bouvi i Jupiter, oni su blizanci", kaže Lio Frempton, baštovan Društva za očuvanje Guvernerskog ostrva. Frempton se brine o ovcama, koje ovde imaju misiju - da grickaju neželjene invazivne biljke. Nema kosilica i šišalica, nema herbicida. Jedino oružje protiv korova su ovce i njihov beskonačni apetit. “Možete da vidite kako izgleda ova biljka koju su ižvakale ovce. Kada ovoliko poraste, one najpre pojedu listove. Tako da, kao što vidite, stojimo na delu u kojem su radile. I možete da vidite tamo, one su na poslu upravo sada. Imaju mnogo posla", kaže Frempton. Njegova koleginica baštovanka je Marina Belocerkovskaja. Njeni roditelji su došli u Sjedinjene Države iz Moldavije 1990. Rođena je u SAD i odrasla je ovde, a kaže da je nasledila ljubav za sve stvari u prirodi i baštovanstvom - od majke i baka. “Kada sam imala devet godina, otišla sam u Moldaviju tokom leta. Posetila sam svoju prabaku, ona živi tamo, u Voronovu, na selu. I svidelo mi se tamo", kaže ona. Svake godine, dok ovce čiste sve više prostora od korova, lokalni vrtlari sade biljke i travu na livadi. "Ovo je jučerašnje cveće, ovo je lokalna vrsta luka. Ako posadite još toga, doći će više leptira vrste monarh, a oni su trenutno ugroženi", objašnjava Frempton. Baštovani kažu da ovce uopšte ne stvaraju probleme i da srećno provode vreme hraneći se korovom.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Ovce u misiji čišćenja tla od invazivnih biljaka u Njujorku

Izvor: VOA, 01.Avg.2023

Pet ovaca provodi leto u bivšoj vojnoj bazi koja je pretvorena u park na Guvernerskom ostrvu u Njujorku. Njihova misija je uklanjanje neželjenih invazivnih biljaka iz gradske šume u kraju Hemok grouv.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.