Izvor: CrnaHronika.rs, 07.Nov.2012, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otac i sin nađeni zagrljeni u podrumu posle uragana!

Srbi iz Njujorka, Džon Filipović (51) i njegov sin Džon Junior (20), stradali su u podrumu porodične kuće tokom naleta uragana “Sendi“, koji je pogodio Istočnu obalu Amerike. Porodica poginulih posvedočila je da su otac i sin bili veoma vezani i da se nikada nisu razdvajali,  kao i da su poslednje reči mladog Džona koje im je uputio bile da ostaje sa tatom.
Naime, Džon Senior – koji je i tokom uragana “Ajrin” 2011. godine ostao u kući – želeo je isto da uradi i tokom “Sendi”, ubeđen da se ništa neće desiti. Međutim, njegova hrabrost prouzrokovala je dvostruku tragediju.
Nil Filipović (46) – penzionisani vatrogasac i veteran 11. septembra – rekao je da njegovog brata uragani nisu nikada plašili.
 
- I tokom uragana “Ajrin” prošle godine, kao i tokom čuvenih oluja 1992, Džon je ostajao u kući. Verovao je da će i “Sendi” proći slično, nije hteo da sluša upozorenja i pozive na evakuaciju – rekao je brat stradalog Filipovića, i dodao da je Džon Junior bio hrabar na oca.
- Junioru sam takođe rekao da je isuviše opasno da se ostane u kući i da moraju odmah da se sklone negde, međutim, on mi je rekao da će ostati sa ocem – dodao je Filipović.
Dan nakon prvog naleta uragana, porodica je u ranim jutarnjim časovima otišla do svoje kuće u potrazi za ocem i bratom. Nil je sišao u podrum koji je bio poplavljen i kroz rupu na zidu ugledao ruku.
 
- Kada sam je ugledao, pomolio sam se Bogu da je u pitanju ruka neke lutke. Bio sam slomljen kada sam je povukao i izvukao telo brata, a zatim i bratanca, koji se držao za svog oca: umrli su zagrljeni – rekao je brat kroz suze.
- Izgledalo je kao da moj brat pokušava da zaštiti svog sina. Njihove oči su bile otvorene, videlo se da su se borili za svoje živote – kaže on, dodajući da su verovatno nešto proveravali u podrumu: oni iz susedstva koji su se u trenutku naleta vode zatekli na ulici su preživeli.
Rođen, odrastao, živeo i nastradao na Stejten Ajlendu, jednoj od pet njujorških opština, Džon Filipović Senior je otišao u marince čim je završio srednju školu, da bi posle toga 22 godine bio zatvorski čuvar. Nakon ženidbe 1969. godine doselio se u Oukvud Bič, gde je zaradio nadimak “Flip” i bio smatran “načelnikom” ulice.
Nakon penzionisanja je bio i ragbi i košarkaški trener, a svi se slažu da mu je porodica bila na prvom mestu.
- Pokušavam da budem snažna zbog dece, ali izgubila sam svoju stenu, svoj oslonac, svoju glavu porodice – rekla je njegova supruga Kristina.
Članovi porodice Filipović nisu jedine žrtve uragana. “Sendi” je odnela preko 130 života, a među najmlađima našli su se dečaci istrgnuti iz ruku majke koja je pokušavala da se izvuče iz auta koji je zablokirao nalet vode.
Izvor: telegraf.rs
 
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na CrnaHronika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta CrnaHronika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta CrnaHronika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.