Ostrvo u Njujorku koje je strogo zabranjeno za javnost - zašto?

Izvor: B92, 25.Sep.2017, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostrvo u Njujorku koje je strogo zabranjeno za javnost - zašto?

Njujork ima bezbroj malih ostrva koji su otvoreni za javnost, ali jedno ostrvce je posebno zabranjeno za posete.

Maleno ostrvo se u početku zvalo Belmont, ali je promenilo ime u U Thant 1977. godine. Teško je poverovati da je jedno tako malo ostrvo istorijski veoma značajno.

Kako objašnjava novinar Voxa, ostrvo se pojavilo 1892. godine kao posledica kopanja tunela ispod vode koji je trebalo da povezuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kvins i Menhentn.

Zbog neposredne blizine zgrade Ujedinjenih Nacija ostrvo je decenijama bilo pod strogom kontrolom nadležnih vlasti, a danas je u potpunosti zatvoreno za posetioce jer se na njemu nastanjuju retke ptice selice, poput velikog vranca (kormorana).

Danas se prokopani tunel koristi za potrebe metroa.

Pogledajte video.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ostrvo u Njujorku strogo zabranjeno za javnost - zašto?

Izvor: Vesti-online.com, 25.Sep.2017

Njujork ima bezbroj malih ostrva koji su otvoreni za javnost, ali jedno ostrvce je posebno zabranjeno za posete. Maleno ostrvo se u početku zvalo Belmont, ali je promenilo ime u Thant 1977. godine...Teško je poverovati da je jedno tako malo ostrvo istorijski veoma značajno...Kako objašnjava novinar...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.