Nova biografija Mileve Marić Ajnštajn

Izvor: RTS, 13.Okt.2010, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova biografija Mileve Marić Ajnštajn

"Mileva Marić Ajnštajn - život sa Albertom Ajnštajnom", knjiga profesorke istorije Radmile Milentijević, predstavljena u kulturnoj ustanovi Matice Srpske.

Knjiga profesorke istorije na njujorškom Siti univerzitetu Radmile Milentijević "Mileva Marić Ajnštajn - život sa Albertom Ajnštajnom", koju je na srpskom jeziku objavila Matica srpska, predstavljena je mnogobrojnoj čitalačkoj publici u toj našoj najstarijoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kulturnoj ustanovi.

"To izuzetno zanimljivo delo koje je  naučno opravdano i dokazano, a uz to napisano kao kakav dokumentarni roman ili drama, donosi nam mnoge nove pojedinosti o životu, stvaralačkom radu i odnosima između velikog naučnika i njegove prve žene, Srpkinje rođene u Titelu", istakao je predsednik Matice Srpske akademik Čedomir Popov.

Popov je naglasio da zahvaljujući autorkinom studioznom radu na prikupljanju obimne dokumentacije o Ajnštajnovom stvaralaštvu i životu, naročito one koja se čuva u njegovom arhivu na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu, otvorenom za naučnu javnost tek pre četiri godine, nastala je uzbudljiva priča o ženi velikih moralnih vrlina ali i stvaralačkoj ličnosti koja se uzdigla do heroine 20. veka.

Napominjući da su Matica srpska i Novi Sad najprirodnije mesto za promociju ove izuzetno vredne knjige, akademik Dragoljub Živojinović je istakao da Mileva Marić nikad nije zaboravila Novi Sad, Titel, Kać, niti svoje roditelje, rodbinu i prijatelje ovde i najčešće im se obraćala kad je osećala potrebu da dobije novu snagu da izdrži sve teškoće života u tuđini, i u sredini koja joj nije bila naklonjena.

Živojinović je podsetio da je Mileva Marić na studijama u Švajcarskoj upoznala Ajnštajna, mladića poreklom iz jedne srednje imućne jevrejske porodice u nemačkom gradu Ulmu, koji je došao na studije da bi kasnije napravio veliku karijeru i velike pare.

"Ajnštajn je, kako autorka knjige pokazuje, bio čovek mnogih kvaliteta i vrednosti ali s druge strane i mana poput izrazite sebičnosti, tvrdoglavosti i tražio je nekog ko će da radi za njega (u naučnom stvaralaštvu) ali i da ga oslobodi porodičnih i drugih obaveza iz svakodnevnog života, a to je u našao upravo u Milevi", rekao je Živojinović.

Profesor Živojinović je istakao da u tom njihovom zajedničkom životu, kao i u protestanskoj sredini u Švajcarskoj, Mileva se uvek osećala Srpkinjom, pravoslavkom, ženom koja je bila nešto drugačija i da je to bila ključna razlika među njima dvoma.

Glas Milene i Alberta

Naglasivši da je počastvovana time što je MS izdala prevod njene knjige, napisane na engleskom jer je iz Srbije otišla kad je imala 21 godinu, profesorka Milentijević je istakla da je dugo bila zainteresovana za proučavanje života i rada Mileve Marić Ajnštajn ali je ogroman deo materijala bio nedostupan javnosti.

Tek kada joj je na jerusalimskom univerzitetu bio omogućen pristup uglavnom porodičnoj prepisci Ajnštajnovih, od oko 870 sačuvanih pisama, odlučila je da radi na ovoj knjizi i to na takav način da Milevu i Alberta pusti da njihovim glasom govore o svom životu i delu.

"Ta pisma u suštini najbolje govore kako su živeli i šta im se događalo", rekla je Milentijevićeva i dodala da Ajnštajn, koliko god da je bio "tiranin" prema Milevi s druge strane je bio uviđavan i pomogao joj da u teškim vremenima ekonomske depresije sačuva deo svog imetka u Cirihu.

Milentijevićeva je istakla da je Ajnštajn, naročito u američkim jevrejskim krugovima, bio ikona i da je dugo bilo pokušaja da se ta ikona sačuva.

"Anštajn je živeo svoj život kako je hteo i to je jedan od glavnih razloga zašto njegov arhiv u Jerusalimu dugo nije bio otvoren", rekla je Milentijevićeva.

O knjizi su govorili i profesori Vladislava Gordić Petković i Darko Kapor.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.