Njujorški sudija zvanično odustao od gonjenja Stros-Kana

Izvor: Politika, 23.Avg.2011, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njujorški sudija zvanično odustao od gonjenja Stros-Kana

NJUJORK – Njujorški sudija zvanično je danas odustao od daljeg gonjenja bivšeg šefa MMF-a Dominika Strosa-Kana po otpužbama za seksualni napad sobarice u njujorškom hotelu, kako je tražio tužilac.

Odukom sudije Majkla Obasa okonočava se tromesečna afera zbog koje je Dominik Stros-Kan podneo ostavku na mesto šefa MMF-a i takoreći izgubio šansu da učestvuje u trci za predsednika Francuske, gde je po anketama >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << imao odlične šanse da pobedi.

Kancelarija okružnog tužioca sa Menhetna podnela je juče sudu dokumenta u kojima su opisane laži i nekonzistentnosti u izjavama sobarice, zbog čega je, kako je rečeno, dovedena u pitanje njena kredibilnost.

Iz kancelarije tužioca je dodato da zbog toga ne mogu da nastave sa slučajem i da traže i zvanično od sudije da odbaci sve optužbe protiv Stros-kana.

„Ne vidim ni jedan razlog da odbijem zahtev tužioca” da se odbace sve optužbe, rekao je sudija Obas tokom ročišta koje je trajalo oko petnaest minuta.

Sudija je naveo da advokati navodne žrtve imaju prava na žalbu.

Ne zna se da li Stros-Kan može odmah da dobije nazad svoj pasoš i da napusti SAD. Stros-Kan je napustio sudnicu bez izjave novinarima, a kasnije su njegovi predstavnici izdali saopštenje.

Tridesetdvogodišnja sobarica Nafistatu Dialo tvrdila je da je bivši šef MMF-a seksualno napao 14. maja u svom hotelskom apartmanu u hotelu Sofitel u Njujorku.

Stros-Kan je bio optužen po sedam tačaka, uključujući i pokušaj silovanja, seksualni napad i zadržavanje protiv volje.

Sudija Vans je u obrazloženju na 25 strana rekao da je sobarica Nafisatu Dialo, lagala više puta istraživačima, da je dala tri kontradikotrne verzije događaja.

Beta-AFP

objavljeno: 23.08.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.