Njujork tajms: U Siriji nije bilo masakra već oružane borbe

Izvor: BKTV News, 15.Jul.2012, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njujork tajms: U Siriji nije bilo masakra već oružane borbe

Novi detalji o sukobima u Siriji ukazuju na to da u selu Tremza najverovatnije nije bilo nikakvog masakra, kako su to tvrdili sirijski aktivisti protiv režima presednika Bašara el Asada, već da se dogodio oružani sukob između sirijske vojske i pobunjenika.
To je danas na svom sajtu objavio američki list “Njujork tajms” uz podsećanje da su istražitelji iz misije Ujedinjenih nacija još na terenu u Tremzi i da utvrđuju >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << šta se tačno dogodilo.
List piše da je, na osnovu video snimaka i priznanja većeg broja zarobljenih pobunjeničkih boraca u toj oblasti, po svemu sudeći došlo do borbe između dobro naoružane vojske i lokalnih pobunjenika u Tremzi, selu koje ima 11.000 stanovnika. Rezultat te borbe je pogibija pobunjenika.
Nekoliko video snimaka o tome šta se događalo pojavilo se i na internetu. Žrtve borbi su mladići, ali vojno-sposobni. Na jednom od tih snimaka vidi se 15 tela. Na drugom od tih snimaka vide se mladići u civilnoj odeći, ali naoružani.
Sirijski aktivisti za ljudska prava, koji deluju iz Londona, ranije su saopštili da je više od 200 civila ubijeno u četvrtak u selu Tremza u Siriji u napadu sirijske vojske. Taj broj kasnije je smanjen na više od 150 ubijenih, a u međuvremenu ista organizacija navela je da je došla do 103 imena ubijenih.
Čak je i lider takozvane Slobodne sirijske vojske Riad el Asad, koji je u izbeglištvu u Turskoj, tvrdio za Al Džaziru da u tom delu Sirije nema opozicionih boraca.

- Porodice identifikuju tela žrtava -
Te informacije su bile i povod za oštru osudu zapadnih lidera i pritisak na Rusiju da se kroz Savet bezbednosti UN pošalje snažna poruka protiv režima Asada, što je Moskva odbacila. Reagovao je juče i generalni sekretar UN Ban Ki Mun i međunarodni izaslanik Kofi Anan.
Snimci i fotografije, piše “Njujork tajms”, ukazuju da je postojala veća grupa pobunjeničkih boraca na tom području. Sirijska vojska je u četvrtak blokirala sve izlaze iz sela i zasula pobunjenike granata. U napadu su korišćeni i helikopteri i tenkovska municija.
Sirijske vlasti su na državnoj televiziji objavile da je Tremza bila regionalni centar svih operacija u poslednjih dvadesetak dana. Damask tvrdi da je u tom području bilo između 200 i 300 pobunjeničkih vojnika koji su odatle napadali vojsku. Državna televizija navodi i da je među pobunjeničkim borcima bilo plaćenika iz Turske i Libije.
U preliminarnom izveštaju posmatrača UN, pre nego što su ušli u selo, navodi se da su se na tom području vodile borbe i da su se čule 54 eksplozije. Lokalni meštani, s kojima je bilo telefonskog kontakta, navode da je u sukobima ubijeno pedesetak ljudi i da je oko 150 ranjeno, navodi se u preliminarnom izveštaju UN.
Izvor/foto: Agencije
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.