Njujork tajms: Sve masovniji protesti - ključni momenat za Vučićevu vlast

Izvor: Vesti-online.com, 01.Feb.2019, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njujork tajms: Sve masovniji protesti - ključni momenat za Vučićevu vlast

Sve masovniji protesti koji se su se proširili i na gradove izvan Beograda postaju ključni momenat za vlast predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čiji protivnici tvrde da sledi model "lake diktature", piše Njujork tajms.

List navodi i da Srbija nalazi između tradicionalne odanosti Rusiji i želje da se pridruži Evropskoj uniji.

Zabrinutost za situaciju u Srbiji izneo je jedan od lidera opozicionog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović, koji je i gradonačelnik Šapca, grada koji nije pod kontrolom vladajuće partije predsednika Vučića. List podseća da je Zelenović početkom novembra govorio na sednici Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope o stanju demokratije u Srbiji.

Građanski protesti u Srbiji podstaknuti su širokim spektrom pritužbi, posebno među mladim ljudima koji zahtevaju manju kontrolu medija, slobodne izbore bez zastrašivanja, bolje ekonomske prilike i manje korupcije, piše Njujork tajms.

Jelena Anasonović (24) suviše je mlada da bi se sećala rata, nije političar i nema plan za Kosovo, ali zna je da joj je svega dosta, piše američki list.

Kaže da je majka upozorava da će joj vladajuća partija "uništiti život i budućnost", ali se ona posle napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića priključila grupi studenata u decembru i učestvovala u organizovanju prve protestne šetnje.

Mislila je, kako navodi, da će se na skupu pojaviti oko 7.000 ljudi, ali ih je bilo duplo više. Do kraja januara, broj ljudi koji se uključio u proteste popeo se na desetine hiljada, dodala je ona.

Kao razlog za proteste Vučić krivi Kosovo i svoj hrabar - neki kažu opasan - plan razmene teritorije, piše Njujork tajms. Međutim, za mlade učesnike protesta Kosovo nije razlog njihovog poniženja već svakodnevni život.

"Svakodnevno smo suočeni sa tolikim lažima i pretnjama", kaže Jelena Anasonović i dodaje da "ni dan više ne može da se podnese ovakav život u 21. veku".

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.