Njujork tajms: Sirija se raspada

Izvor: B92, 17.Maj.2013, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njujork tajms: Sirija se raspada

Beograd, Njujork -- Sirija se posle više od dve godine sukoba raspada, pošto naoružane grupe rade na svojim ciljevima i time stvaraju zasebne naoružane feude, piše Njujork tajms.

"Kako se rat širi po obimu i brutalnost, izgleda da je njegova najveća žrtva integritet sirijske države", ocenjuje njujorški list u tekstu na naslovnoj strani.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Pojavljuju se tri Sirije - jedna na centralnom delu teritorije te zemlje koja je lojalna vladi, Iranu i ekstremističkom pokretu Hezbolah; druga na severoistoku kojom dominiraju Kurdi povezani s kurdskim separatistima u Turskoj i Iraku; i treća na severu sa sunitskom većinom koja je pod velikim uticajem islamista i boraca za džihad.

Američki predsednik Barak Obama juče je na konferenciji za novinare s turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom rekao da će SAD nastaviti da povećavaju pritisak da bi se sirijski predsednik Bašar al-Asad povukao i predao vlast prelaznoj vladi.

Stručnjaci, navodi Njujork tajms, ocenjuju da američki fokus na promenama na vrhu zanemaruje duboke podele koje je rat napravo u sirijskom društvu. "Sve više izgleda da je Sirija toliko razbijena, da nijedna pojedinačna vlast neće moći da je uskoro sastavi", dodaje list.

"Nije reč o tome da se Sirija topi - ona se istopila", rekao je Endru Tabler, saradnik Vašingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku.

U sukobima u Siriji zabeleženo je povećanja brutalnosti i sve veća "sektaška priroda" nasilja, navodi list. Analitičari ocenjuju da će ta promena karaktera nasilja imatu veće posledice na budućnost Sirije, nego povremeni teritorijalni dobici sukobljenih strana.

"Malo je verovatno da će se mnogobrojne etničke i verske grupe koje su Siriju dugo nazivale domom, vrati u Siriju i živeti jedne uz druge", navodi list.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Njujork tajms: Sirija se raspada

Izvor: OkRadio.rs, 17.Maj.2013

Sirija se posle više od dve godine sukoba raspada, pošto naoružane grupe rade na svojim ciljevima i time stvaraju zasebne naoružane feude, piše Njujork tajms. "Kako se rat širi po obimu i brutalnost, izgleda da je njegova najveća žrtva integritet sirijske države", ocenjuje njujorški list u...

Nastavak na OkRadio.rs...

Njujork tajms: Sirija se raspada

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Maj.2013

BEOGRAD/NjUJORK - Sirija se poslije više od dvije godine sukoba raspada, pošto razne naoružzane grupe rade na svojim ciljevima i time stvaraju zasebne naoružane feude, piše danas list Njujork tajms (The New York Times).

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.