Njujork tajms: Sedam država gubi pravo glasa u Skupštini UN

Izvor: RTS, 11.Jan.2020, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njujork tajms: Sedam država gubi pravo glasa u Skupštini UN

Iz Ujedinjenih nacija stižu navodi da bi sedam država moglo da izgubi pravo glasa u Generalnoj skupštini zbog neplaćanja obaveza prema ovoj međunarodnoj organizaciji.
Među državama koje bi mogle da izgube pravo glasa u 193-članoj skupštini su Venecuela, Liban, Lesoto, Centralnoafrička Republika, Gambija, Tonga i Jemen. 
Portparol Ujedinjenih nacija Stefan Dizarik navodi da još tri zemlje – >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Komori, Sao Tome i Principe i Somalija – mogu da izgube pravo glasa u septembru.
Kako se navodi, ove države zaostaju u plaćanju obaveza prema Ujedinjenim nacijama, i to je razlog zbog kog bi mogle da ostanu bez prava glasa.
Sistem UN se finansira na dva načina: oporezivanjem (obavezni doprinosi država-članica budžetu Organizacije) i dobrovoljnim prilozima zemalja članica posebnim fondovima i programima.
Posebni programi UN-a koji nisu uključeni u regularan budžet (UNICEF, UNDP, UNHCR i Svetski program hrane) finansiraju se dobrovoljnim prilozima vlada zemalja-članica.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.