Njujork posle uragana

Izvor: RTS, 01.Nov.2012, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njujork posle uragana

Superoluja "Sendi" odnela najmanje 88 žrtava. Život u Njujorku vraća se u normalne tokove. Otvoreni aerodromi, berza radi na agregat, autobusi prenatrpani, jer će metro delimično proraditi po podne. U more oko Njujorka izlilo se milion litara dizela, čišćenje u toku.

15.24 - Šteta od udara "Sendi" procenjena na oko 70 milijardi dolara. 

 

14.50 - Posle nekoliko dana, ponovo podignute zastave ispred sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku. 

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Broj žrtava uragana "Sendi", najgore koja je u poslednjih nekoliko decenija pogodila istočnu obalu severnoameričkog kontinenta, porastao je na najmanje 88, pošto su prijavljeni novi smrtni slučajevi u Njujorku i Nju Džerziju.

Superoluja je u Njujorku odnela najmanje 34 života, saopštila je gradska policija, navodeći da je na Menhetnu stradalo troje, u Bruklinu sedam, u Kvinsu devet, a na Steten Ajlendu 15 ljudi.

Policija savezne države Nju Džerzi navela je da je broj poginulih dostigao 12 i da spasioci i dalje pretražuju pogođena područja, preneo je Rojters.

U saveznoj državi Njujork život je izgubilo 42 ljudi, u Merilendu devet, u Pensilvaniji šest, Zapadnoj Virdžiniji pet, Konektikatu četvoro, Virdžiniji dvoje, dok je u Severnoj Karolini i u kanadskom gradu Torontu stradala po jedna osoba.

Grad Njujork i severoistok SAD polako se vraćaju normalnom životu posle superoluje "Sendi". Finansijska tržišta ponovo su otvorena, a Njujorška berza, koja je prvi put od 1888. godine bila dva dana zatvorena zbog vremenskih uslova, radi pomoću agregata.

Pretrpani autobusi vozili su Njujorčane na posao pošto je metro zatvoren zbog toga što su tuneli poplavljeni, ali se posle tri dana prekida očekuje da neke linije budu otvorene, izjavio je direktor gradskog prevoza Džozef Lota. 

Saobraćaj će biti uspostavljen na 14 od ukupno 23 linije metroa u Njujorku, koje dnevno koristi 5,2 miliona ljudi.

Linije koje idu u niže delove Menhetna danas neće biti ponovo uspostavljene, pošto je taj deo grada i dalje blokiran. Po odluci guvernera države Njujork, Endrjua Kuoma, Njujorčani će zauzvrat moći da do petka metro koriste besplatno.

Njujorški aerodromi "Džon F. Kenedi" i "Njuvark" ponovo su otvoreni posle otkazivanja više hiljada letova, zbog čega su putnici danima bili "zarobljeni" na aerodromima. Treći veliki aerodrom "La Gvardija" trebalo bi da bude otvoren danas, navode agencije.

Njujorška elektrodistribucija uključila je u sredu posle podne struju u oko 2.000 domova u donjem Menhetnu i 28.200 kuća u oblasti Brajton Biča u Bruklinu.

Dve podzemne električne mreže, koje su isključene u ponedeljak uveče zbog poplave, ponovo su puštene u rad. Međutim, neke zgrade još nemaju struju zbog poplavljenih podruma ili štete na opremi.

Elektrodistribucija je saopštila da je sinoć bez struje bilo oko 719.000 potrošača u Njujorku i susednom okrugu Vestčester. Tim brojem obuhvaćeno je i 227.000 kuća i firmi na Menhetnu i 74.000 u Bruklinu.

Potrošači koji se snabdevaju putem podzemne električne opreme, kao što je Menhetn, treba da dobiju struju u roku od četiri dana.

Kako javlja Si-En-En, u toku je čišćenje oko milion litara dizela koji se izlio u vode kod obala Njujorka, posle prolaska superoluje "Sendi".

Razlog izlivanja jeste pucanje tankera za skladištenje u obližnjoj ranfineriji kojom upravlja "Motiva", čiji je deo u vlasništvu velike naftne kompanije "Šel". Američka obalska straža nadgleda čišćenje u kome učestvuje oko 100 radnika koji pokušavaju da ograde naftnu mrlju kako se ne bi širila.

Predsednik Barak Obama, koji je prekinuo predizbornu kampanju šest dana pred izbore, ostavio je po strani nesuglasice sa republikanskim guvernerom Nju Džerzija Krisom Kristijem i njih dvojica su helikopterom obišli razorenu obalu, gde su videli poplavljene oblasti i kuće u plamenu.

"Čitava zemlja posmatra. Svi znaju koliko je teško Nju Džerzi pogođen", izjavio je Obama u jednom centru za evakucaciju u gradu Brigantinu, prenose agencije.

"Sendi" je u ponedeljak pogodila obalu sa vetrovima brzine 130 kilometara na čas kao retka hibridna superoluja koja je nastala spajanjem sa drugim olujnim sistemom.

To je bila najveća oluja koja je pogodila jednu oblast SAD u poslednjih nekoliko generacija. Ona je pre toga u formi uragana usmrtila 69 ljudi na Karibima.

"Sendi" će verovatno biti jedna od najskupljih oluja u američkoj istoriji. Jedna kompanija za procenu štete od katastrofa objavila je da je "Sendi" napravila štetu koja bi mogla iznositi 15 milijardi dolara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.