Njujork, ponovo okrenuli leđa gradonačelniku

Izvor: RTS, 05.Jan.2015, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njujork, ponovo okrenuli leđa gradonačelniku

Policajci u Njujorku oglušili su se o poziv da ne održe protest na sahrani svog poginulog kolege, namerno okrenuvši leđa dok je gradonačelnik Bil de Blasio odavao počast ubijenom policajcu. Читај ми!

Svet 1 Tragičan ishod posle drame s bombom u Jemenu

2 Rusi prave legiju stranaca

3 Sprečen atentat Mosada na nuklearnog stručnjaka

4 Brodolom kod Škotske, za posadom se traga

5 Papa imenovao 15 novih kardinala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Uprkos pozivu komesara njujorške policije Bila Bretona da ne protestuju protiv gradonačelnika, na desetine policajaca u grupi od oko hiljadu okrenulo je leđa velikim ekranima preko kojih je prenošeno obraćanje gradonačelnika unutar kapele u Bruklinu.

Policajac Venđijan Liju (32) ubijen je iz vatrenog oružja 20. decembra zajedno sa svojim partnerom Rafaelom Ramosom (40), dok su sedeli u patrolnim kolima u Bruklinu.

I na Ramosovoj sahrani, koja je bila 27. decembra, policajci su okrenuli leđa Blaziju.

Ubistvo policajaca u po bela dana šokiralo je najveći grad u Americi, a pripadnici snaga reda su se u gnevu okrenuli protiv de Blasija zbog podrške koju je dao demonstrantima, u njihovim zahtevima za reformu policije, preneo je AFP.

Optuženi za ubistva Lija i Ramosa, Ismail Brinsli, najavio je na društvenim mrežama da namerava da napadne policajce kao osvetu za smrt dva nenaoružana Afroamerikanca čiji su vinovnici pripadnici policije.

Protesti zbog ubistva Afroamerikanaca otkrili su raskol između De Blasija i njujorške policije, navela je francuska agencija.

Njujorški policajci posebno su bili gnevni zbog komentara gradonačelnika, koji savetuje svog sina, meleza, da bude posebno oprezan u blizini policije.

Odluka velike porote u novembru u Fergusonu, u državi Misuri, da se ne podigne optužnica protiv policajca Darena Vilsona koji je ubio Afroamerikanca Majkla Brauna (18), izazvala je nasilne proteste u tom gradu, a protesta je bilo i u drugim gradovima SAD.

Početkom decembra, velika porota u Staten Ajlandu u Njujorku donela je odluku da oslobodi policajca belca, koji je rukom "pridavio" nenaoružanog Afromerikanca Erika Garnera, prilikom njegovog hapšenja zbog nelegalne prodaje cigareta.

Odluka velike porote u slučaju Garnera izazvala je ulične proteste u Njujorku i drugim gradovima.

U SAD se već duže vreme vodi žestoka debata o odnosu snaga bezbednosti prema Afroamerikancima, kao i o preterano agresivnim akcijama policije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.