Njujork plaća višemilionsku odštetu privedenima u protestima zbog smrti Džordža Flojda

Izvor: VOA, 21.Jul.2023, 17:48

Njujork plaća višemilionsku odštetu privedenima u protestima zbog smrti Džordža Flojda

Grad Njujork saglasio se da isplati 13 miliona dolara stotinama građana privedenih tokom demonstracija nakon smrti Džordža Flojda 2020. godine, objavili su advokati tužilaca. Grad je pristao da plati 9.950 dolara svakom od više od 1.300 demonstranata koje su uhapsili njujorški policajci tokom okupljanja između 28. maja i 4. juna 2020. navodi se u saopštenju tužilaca. Prema njihovim navodima, reč je o najizdašnijoj novčanoj nagodbi ikada plaćenoj demonstrantima u Sjedinjenim Državama.   „Dok je novčano kompenzovanje znatnog broja demonstranata velika pobeda koju treba proslaviti, gradski poreski obveznici će nastaviti da izdvajaju milione sve dok gradska skupština prekine da pruža ustupke nasilnim hirovima njujorške policije“, saopštio je Remi Grin, jedan od predstavnika tužilaca. Demonstranti su na 18 lokacija, bili podvrgnuti nepropisnoj upotrebi biber spreja, prekomernoj sili upotrebom pendreka i palica i drugim nezakonitim taktikama, pokazali su sudski dokumenti. Građani koji su privođeni pod optužbama poput paljenje ili uništavanje imovine, biće isključeni iz nagodbe, za koju je i dalje potrebno odobrenje sudije Okružnog suda SAD Kolin Mekmejon.   Reagujući na odluku grada njujorška policija saopštila je da je poboljšala brojne prakse koje primenjuje u vezi sa intervenisanjem na protestima u poređenju sa onima koji su se dogodili tokom pandemije kovida 19. „Grad i policija Njujorka ostaju posvećeni zaštiti javne bezbednosti, kao i prava građana na mirno okupljanje i izražavanje”, navodi se u policijskom saopštenju. U odvojenoj nagodbi u martu, Njujork je pristao da plati 7 miliona dolara odštete za više od 300 privedenih građana tokom protesta 4. juna 2020. u Bronksu. Proteste u Njujorku i širom Sjedininjenih Država inicirala je smrt nenaoružanog Afroamerikanca koji je izgubio život tokom privođenja. Dogodilo se to u okolnostima u kojima je policajac Derek Šovin, u intervalu od devet minuta kolenom pritisak Flojdov vrat, – dok se on, ležeći na tlu, žalio da ne može da diše.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Najizdašnija novčana nagodba demonstrantima u istoriji Amerike: Njujork plaća odštetu od 13 miliona dolara privedenima nakon smrti Džordža Flojda

Izvor: Blic, 22.Jul.2023, 00:41

Grad Njujork saglasio se da isplati 13 miliona dolara stotinama građana privedenih tokom demonstracija nakon smrti Džordža Flojda 2020. godine, objavili su advokati tužilaca.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.