Izvor: Politika, 02.Okt.2014, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić u Njujorku trošio manje od Tadića

Sadašnji kabinet predsednika tvrdi da je za tri godine za put u UN tim predsednika Tadića potrošio 311.763 dolara, a Nikolića 209.783

Srbija mora da ima predsednika, a predsednik mora da obavlja svoju funkciju. Nekome smeta što predsednik dobro obavlja svoju funkciju, pa vodi kampanju protivnjega u pojedinim tabloidima, kaže za „Politiku” Stanislava Pak Stanković, savetnica predsednika Srbije Tomislava Nikolića, komentarišući napise u pojedinim medijima o troškovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << njegovih putovanja.

Na pitanje kako predsednik i njegov kabinet doprinose merama štednje u zemlji, ona ističe da je „kabinet predsednika smanjio sve troškove i primenjuje mere štednje u svim segmentima još od prvog dana”.

Poslednje putovanje, na godišnje zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koštalo je 78.750 dolara. Reč je o troškovima puta, smeštaja i dnevnicaza celu delegaciju za četiri dana. Sa predsednikom Nikolićem u Njujorku je boravilo devet članova delegacije, saopšteno je iz njegovog kabineta, uz isticanje da su „troškovi predsednika (na Skupštini UN) znatno manji nego što je to bilo u vreme njegovih prethodnika, a prošlogodišnji odobreni iznos nije potrošen u celosti i višak je vraćen u budžet”. Naglašava se i da je hotelski smeštaj višestruko skuplji tokom godišnjeg zasedanja GS UN.

Ovo su podaci iz odgovora listu „Blic”, koji je pokrenuo pitanje brojnosti i sastava Nikolićeve delegacijei troškova njihovog boravka u Njujorku (kao i pre mesec i po dana, kada je ustvrdio da je za potrebe letovanja predsednika Nikolića i njegove supruge u Turskoj potrošeno 15.000 evra samo na prevoz državnim avionom). Komentarišući ove odgovore u jučerašnjem izdanju, „Blic” tvrdi, između ostalog, da je u Njujorku bilo „15 lica u Nikolićevoj ekipi”, ali i da im je prvobitno u kabinetu predsednika rečeno da je u delegaciji bilo ukupno petoro ljudi.

Za odgovore na neka pitanja (po kom osnovu su boravili članovi Fondacije „Dragica Nikolić” i kako su plaćeni troškovi puta i boravka u Njujorku, te da li su imali dnevnice i po kom osnovu, koliko je bilo članova obezbeđenja i po kom osnovu) „Blic” je upućen da traži odgovore od fondacije i MUP-a.

Ali, iz kabineta predsednika Nikolića odgovoreno je da predsednik i njegova supruga Dragica ne koriste dnevnice tokom službenog boravka u inostranstvu, pa to nisu činili ni tokom boravka u Njujorku, a da je troškove puta Nikolićeve supruge Dragice snosio generalni sekretarijat predsednika Srbije.

Sastavni deo odgovora „Blicu” bila je i tabela u kojoj su prikazani troškovi boravka Nikolića i njegovog prethodnika Borisa Tadića u Njujorku prethodnih šest godina, što ovaj list nije tražio, ali ni – objavio. Iz ovih podataka se vidi da su troškovi Tadićevih službenih putovanja na zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2009. i 2010. godine bili znatno veći.

U napisu o poseti Njujorku, objavljenom prekjuče na sajtu predsednika, navodi se da su „informacije koje su do sada objavljivanje u pojedinim medijima neistinite i senzacionalističke, počev od broja članova delegacije, ukupnih troškova, slike hotelske sobe, broja susreta predsednika na marginama i slično”.

Uz opširnije podsećanje na to šta je predsednik Nikolić radio u Njujorku, o kojim globalnim problemima je govorio i s kojim državnicima se susretao, u ovoj informaciji se navodi da „predsednik za najvažniju i najduže i najbrižljivije pripremanuposetu inostranstvu – učešće na godišnjem zasedanju UN –ima predviđen budžet koji usvaja Skupština Republike Srbije”.

Kako se ističe, za poslednji boravak u Njujorku „ukupna potrošena suma je upola manja od one koju jeobjavio jedan tabloid”, uz komentar da je „pojedine neukusne i primitivne napise o predsedniku, supruzi i delegaciji bespredmetno demantovati, jer govore o nedostatku kulture, vaspitanja i morala njihovih autora i o urednicima tabloida koji su ih objavili”.

„Žalosna je činjenica da se plasiranjem neistina o predsedniku kalja ugled i reputacija cele Srbije”, ističe se na sajtu predsednika, a Stanislava Pak Stanković za „Politiku” još kaže da je kampanja protiv predsednika vođena i pre njegovog stupanja na dužnost i da traje već više od dve godine.

„Ali, predsednik se borio za slobodu svih medija, pa i onih koji pišu neistine o njemu ili izvrćuinformacije na podrugljiv način”, kaže savetnica Tomislava Nikolića.

------------------------------------------------------------------------

Troškovi boravka predsednika Srbije u Njujorku u poslednjih šest godina (u USD)

 

Izvor: Kabinet predsednika republike

------------------------------------------------------------------------

Budžetska izdvajanja za pojedine i ukupne troškove funkcionisanja kabineta predsednika republike

B. Baković

objavljeno: 02.10.2014.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.