Nigerijski šampion u šahu igrao 60 sati kako bi oborio Ginisov rekord

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2024, 13:58

Nigerijski šampion u šahu igrao 60 sati kako bi oborio Ginisov rekord

Nigerijski šampion u šahu i zagovornik obrazovanja dece Tunde Onakoja igrao je šah bez prestanka 60 sati na Tajms skveru u Njujorku kako bi oborio Ginisov svetski rekord za najduži šahovski maraton.

Onakoja (29) se nada da ce prikupiti milion dolara za obrazovanje dece širom Afrike kroz rekordni pokušaj koji je počeo u sredu.

Partija šaha prvobitno je planirana da traje 58 sati, ali je Onakoja nastavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dok nije stigao do 60 sati u subotu oko 00.40, nadmašivši trenutni rekord šahovskog maratona od 56 sati, 9 minuta i 37 sekundi, koji su 2018. postigli Norvežani Halvard Hog Flatebo i Sjur Ferkingstad, prenosi Rojters.

Organizacija Ginisove knjige rekorda tek treba da javno komentariše Onakojin pokušaj, a ponekad su potrebne nedelje da organizacija potvrdi bilo koji novi rekord.

Onakoja je igrao protiv Šona Martineza, američkog šampiona u šahu, u skladu sa smernicama Ginisovog svetskog rekorda da svaki pokušaj obaranja rekorda moraju da učine dva igrača koji ce igrati neprekidno sve vreme.

Tokom meča, igrači su dobili podršku na internetu i na sceni, gde je mešavina afričke muzike zabavljala posmatrače i pristalice uz ovacije i aplauze.

Među desetinama koji su bodrili Onakoju na sceni bila je nigerijska muzička zvezda Davido.

Rekordni pokušaj je ''za snove miliona dece širom Afrike bez pristupa obrazovanju, rekao je Onakoja, koji je osnovao Ćeš in Slams Africa 2018, organizaciju sa ciljem da podrži obrazovanje najmanje milion dece u siromašnijim četvrtima širom kontinenta .

Za svaki sat igre, Onakoja i njegov protivnik su dobili samo pet minuta pauze.

Pauze su ponekad bile grupisane zajedno, a Onakoja ih je koristio da razgovara sa Nigerijcima i Njujorčanima koji su ga bodrili, a u nekoliko navrata se pridružio njihovom plesu.

Ukupno je prikupljeno 22.000 dolara u prvih 20 sati od pokušaja, rekao je Tajvo Adejemi, Onakojin menadžer.

''Podrška je bila ogromna od Nigerijaca u SAD, globalnih lidera, poznatih ličnosti i stotina prolaznika, rekao je on.

Među onima koji su ga javno podržali su poznate ličnosti i funkcioneri, uključujuci bivšeg potpredsednika Nigerije Jemija Osinbajoa, koji je na platformi X poručio Onakoji: ''Seti se svojih mocnih reči - Moguce je učiniti velike stvari iz malog mesta.'"

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nigerijski šahista oborio rekord, partija na Tajms skveru trajala 58 sati: Za snove miliona dece širom Afrike bez pristupa obrazovanju

Izvor: Danas, 20.Apr.2024

Nigerijski šampion u šahu oborio je rekord za najduži šahovski maraton nakon što je igrao partiju bez prestanka 58 sati, prenosi Gardijan.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.