Ni Brajant ne može da diše

Izvor: Sportal.rs, 10.Dec.2014, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni Brajant "ne može da diše"

Širom Amerike traju protesti zbog ubistva Afromaerikanca Erika Garnera, koji je izgubio život neposredno pošto je pretrpeo torturu prilikom hapšenja u Njujorku. U trenutku dok je još davao znake života, boreći se za vazduh dok su ga policajci brutalno pritiskali po glavi, izustio je rečenicu "Ne mogu da dišem", a kasnije je preminuo u bolnici. Krivci su ostali nekažnjeni za ovaj zločin...

Reči pokojnog Garnera, >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportal.rs << kao i njegova smrt, snažno su odjeknule u Sjedinjenim Američkim Državama, iz dana u dan sve je veći broj ljudi koji šalju poruke u kojima su pomešani saosećanje prema Garneru i gnev prema ubicama. Pored "običnih smrtnika" takve poruke u poslednjih nekoliko dana šalju i najpoznatiji NBA igrači, poput Lebrona Džejmsa, Derika Rouza, Kevina Garneta, Kobi Brajanta...

Svi oni su tokom zagrevanja pred utakmice nosili crnu majicu sa natpisom "Ne mogu da dišem" čime su opisali i svoje osećanje povodom ubistva ne samo Garnera, već i još dva mlada Afroamerikanca koje je policija ubila u gradiću Fergusonu.

- Lepota naše zemlje leži u demokratiji. Ako izgubimo hrabrost da govorimo o stvarima u koje verujemo, onda ćemo izgubiti vrednosti na kojima počiva ova zemlja - rekao je as Lejkersa Kobi Brajant posle meča sa Sakramentom.

Pored Brajanta svi igrači izuzev Roberta Sakrea nosili su majicu sa natpisom "Ne mogu da dišem".

- Veoma je važno da imamo svoje mišljenje i važno je da se zauzmemo za ono u šta verujemo iako svi ne moramo da se slažemo sa time, što je potpuno u redu. To je ono što ovu zemlju čini tako divnom - rekao je Brajant.

(Foto: Beta/AP/Jae C. Hong)

Nastavak na Sportal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.