Izvor: JUGpress.com, 14.Sep.2020, 13:04

Neobično svedočanstvo o početku rada Radio Niša

NIŠ

Nedavno je na Trgu kralja Milana posečena jedna od tri brze koja je bila ‘’bolesna’’. Ostale su još dve, a u kori jedne od njih zapisan je značajan datum u istoriji Grada Niša. Možda to nije slučajnost, jer je ‘’preživela’’ baš ta breza koja je svedok medijskog rada u gradu na Nišavi. U kori breze može se naslutiti datum kada su se prvi put ogalasili spikeri Radio Niša.

             „Njujork 31. XII ’45. Radio Niš“ – >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ispisano je u kori breze rukopisom tadašnjeg urednika, novinara Saše Dimitrijevića. Datum je ispisan mnogo godina kasnije kako ovaj važan datum ne bi bio  izbrisan iz sećanja. I dobro je da je tako jer Radio Niša više nema.

             Prvi živi radio prenos bio je iz restorana ‘’Njujork’’ u centru Niša. Slavila se nova godina 1946.  a samo mesec dana ranije, 29. novembra doneta je Deklaracija o proglašenju republike i Jugoslavija više nije bila Kraljevina. Restoran u kome se slavio doček bio je baš na mestu na kome su sada te breze, pa svedočanstvo o postojanju radija tako biva još autentičnije.

             Svoje rodno mesto Radio je napustio i preselio se u ulicu Ivo Lola Ribar broj 7. Postao je stanar kuće čuvenog niškog trgovca Jovana Popića. I u novom domu Radio Niš je postao deo bogate niške istorije, upravo zbog kuće Popića u kojoj je pre jednog veka spavao kralj. Petar Karađorđević. Tako gradska priča o Radiju kojeg više nema postaje još dragocenija.

            Nišlije su volele svoj radio. Svakog jutra su odlazili na posao ispraćeni glasom spikera koji ih je pozdravljao iz magične kutije, pričao im o najnovijim događajima u gradu, nudio informacije od značaja. I tako godinama. Starijim sugrađanima ni TV nije mogla da oduzme njihov radio koji je ‘’tandrkao po vazdan’’. Red priče, red muzike, ali se Niš tako uselio u svačiji dom. Niš i niške priče.

             Ni malađe generacije nisu zazirale od radija. Bilo je tako  sve do 22. marta 2010. godine prekidom veze  sa predajnikom na brdu Gorica. Vremenu još samo odoleva breza na Trgu kralja Milana koja čuva sećanje na Radio Niš i njegov čuveni jutarnji program koji je budio uspavane Nišlije za odlazak na posao.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.