Nema pouka iz Fergusona

Izvor: Deutsche Welle, 06.Dec.2014, 08:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema pouka iz Fergusona

Dobro je da Amerikanci protestuju protiv policijskog nasilja kao što je slučaj u Njujorku i Fergusonu. Jer među političarima koji ne ostavljaju dobar utisak je i predsednik Obama, piše u svom komentaru Miodrag Šorić.

Amerika negoduje. Više hiljada demonstranata je izašlo na ulice. Napokon. Inače bi se potvrdila sumnja da su Amerikanci u potpunosti izgubili svoj moralni kompas. Ponovo je policajac bele boje >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << kože bez razloga usmrtio Afroamerikanca.

Ponovo je policajac prošao nekažnjeno. Velika porota u Njujorku je odlučila da neće podizati optužnicu protiv policajca Daniela P. koji je ugušio Erika Garnera. Zajedno s drugim – ovde se mora reći takozvanim – čuvarima reda, on je Garnera, koji inače boluje od astme, ugušio tako što mu je glavu i grudi kolenima pritisnuo na zemlju, tako da je ovaj 43-godišnjak nakon nekoliko minuta preminuo.

Dok u slučaju ubistva tinejdžera Majkla Brauna u Fergusonu nije napravljen nijedan snimak, Amerikanci na televiziji ili socijalnim mrežama mogu videti brutalno ponašanje policije u Njujorku. Snimci pogađaju direktno u srce. Posebno kada se čuje kako Garner govori: „Ne mogu da dišem, ne mogu!“

Garner nije bio naoružan. Fizički se takođe nije opirao policiji koja ga je prvo opkolila, a kasnije složno bacila na trotoar. Sigurno je da policajci nisu znali da čovek, težak oko 150 kilograma, ima astmu. Međutim, to ne opravdava brutalnost. Dakle, Daniel P. je gušenjem Garnera prekršio važeće policijske propise u Njujorku.

Svakodnevno policijsko nasilje

Tako bezobzirno ponašanje policije nije retkost u najvećem američkom gradu. To najbolje pokazuju podaci službe kojoj se mogu uložiti žalbe na rad policije. Prema tim podacima su policajci u periodu od juna 2013. do jula 2014. godine na brutalan način ugušili 200 građana i počinili još brojna nedela. Ako Daniel P. sada nije odgovoran za ubistvo iz nehata, onda sa sigurnošću možemo pretpostaviti da će i ostale pritužbe ostati bez ikakvih posledica. Sve su to dokazi za svakodnevno policijsko nasilje u SAD.

Autor Miodrag Šorić je šef vašingtonskog studija DW. Fotografija iz Fergusaona (26.11)

Neki lokalni političari su reagovali na ovaj događaj. Oni se nadaju postupku kojeg za Daniela P. priželjkuje i Savezno tužilaštvo.

I ovaj put, kao i u Fergusonu, postoje političari koji su zapaženi zbog svoje nekompetentnosti. Jedan od njih je guverner Njujorka, demokrata Endrju Kuomo. On odbija da imenuje specijalnog istražitelja koji porotnicima treba da prikupi i razjasniti dokaze. Niko u Njujorku ne razume ovu odluku. Poslanik u Kongresu, republikanac Pit King, pokazao je dosta razumevanja za očigledno preopterećene porotnike.

Dobar utisak ne ostavlja ni američki predsednik Barak Obama. Nakon incidenta u Fergusonu je zatražio da policajci nose kamere na uniformi. Obama se nada da će šerifi na osnovu toga biti manje brutalni. Međutim, policijsko nasilje se ne može zaustaviti tako jednostavno. Hapšenje Erika Garnera su mobilnim telefonom snimili obični prolaznici. Policajce to nije preterano interesovalo. Nisu bili ni za dlaku manje brutalni.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.