Najava iz Njujorka postaje realnost: Rama i Zaev stižu u Beograd, sutra o Malom Šengenu

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Okt.2019, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najava iz Njujorka postaje realnost: Rama i Zaev stižu u Beograd, sutra o "Malom Šengenu"

Premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev doputovaće danas popodne u Srbiju, uoči sutrašnjeg trilateralnog sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, na kojem će glavna tema biti bolje povezivanje tržišta u regionu.

Sastanak, na kojem će, prema ranijim najavama, najviše biti reči o regionalnoj saradnji i ekonomskom povezivanju, uklanjanju barijera u poslovanju i slobodnijem protoku robe, ljudi i usluga na teritoriji tri zemlje, biće održan u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Novom Sadu, u Oficirskom paviljonu Petrovaradinske tvrđave.

Sutra će biti potpisana deklaracija o namerama, a nakon sastanka, trojica zvaničnika će se obratiti medijima.

Vučić, Rama i Zaev su o toj temi već neformalno razgovarali tokom Generalne skupštine UN u Njujorku u septembru, a srpski predsednik je tada najavio da će na sastanku u Novom Sadu biti konkretizovani planovi o povezivanju tržišta u regionu, odnosno o kreiranju svojevrsnog "malog šengena".

Vučić je rekao da je za tu ideju dobio "pun konsenzus" premijera Severne Makedonije i Albanije.

Namera je i da se ode korak napred u odnosu na CEFTA sporazum, koji je doveden u pitanje nakon što je Priština uvela takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

Ekonomisti ocenjuju da bi uspostavljanjem "malog šengena" na Zapadnom Balkanu kompanije iz celog regiona dobile veće regionalno, zajednicko tržište sa gotovo 20 miliona potrošaca.

Inicijativu su pozdravile regionalne komore svih zemalja Zapadnog Balkana, koje okupljaju više od 350.000 kompanija.

Ово је простор који је био без путева, пун сумњи, страхова и мржње која је из тога произлазила. Данас почињемо тај простор да повезујемо, отварамо и спајамо. Ништа није потребно Балкану колико путеви и повезивање. https://t.co/z04uBpE46s

— Александар Вучић (@avucic) October 8, 2019

Ova, ali i druge, koliko ekonomske, toliko i političke inicijative srpskog predsednika navele su nedavno ljubljanski IFIMES na ocenu da je Srbija, zahvaljujući Vučiću, postala epicentar dešavanja u regionu i ključna za mir i stabilnost, a on sam - ključni politički lider.

Tu poziciju mu je, ukazuje ljubljanski Institut, na svojevrstan način priznala i potvrdila nemačka kancelarka Angela Merkel (CDU), koja je tražila susreta sa Vučićem na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, a nije se, dodaju, sastala ni sa jednim drugim čelnikom iz regiona.

Uravo Merkel i Vučić najzaslužniji su, navodi IFIMES, za pokretanje Berlinskog procesa, u avgustu 2014. godine, koji se pokazao kao do sada najvažnija inicijativa za jačanje regionalne saradnje zemalja Zapadnog Balkana i njihove evropske integracije.

Susret sa Zaevom i Ramom, inače, dolazi posle trilateralnog sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i članovima Predsedništva BiH, koji je takođe bio u funkciji čvršćeg regionalnog povezivanja i saradnje na zajedničkim projektima.

Korak u tom smeru je bilo i otvaranje integrisanog graničnog prelaza Preševo - Tabanovce između Srbije i Severne Makedonije.

Zajednički ekonomski razvoj i uspostavljanje malog Šengena su prioriteti u regionalnoj saradnji, jer male zemlje, pojedinačno, ne mogu da privuku globalne investitore i teže mogu da osiguraju održiv ekonomski rast i razvoj.

Vučić se, promovišući ideju o "malom Šengenu" u Njujorku pozvao upravo na te argumente.

- Za nas bi bilo važno, zbog slobodnog protoka robe i usluga, da se u to ''uvuče'' i Priština, da sve bude na još višem nivou ekonomskih integracija nego u okviru CEFTA i da se privuku i Bosna i Crna Gora - naveo je tada srpski predsednik.

Upravo pitanje uključivanja Prištine verovatno će biti visoko na agendi albanskog premijera Edija Rame tokom sutrašnjih razgovora u Novom Sadu.

Iz Kabineta predsednika vlade poručeno je, u izjavi za Tanjug, da je njena realizacija jedinstvena mogućnost da se međusobno povezivanje zemalja regiona intenzivira i time ubrza i integracija u EU.

I predsednik Privredne komore Albanije Nikolin Jaka smatra da je ideja Vučića o ukidanju trgovinskih barijera između Srbije, Severne Makedonije i Albanije dobra, da njena realizacija može da ubrza proces integracija zemalja na Zapadnom Balkanu, ali smatra da bi ona produbila političku nestabilnost na Zapadnom Balkanu ukoliko bi bilo koja zemlja iz regiona bila isključena iz ove inicijative.

Za albansku ekonomiju je jako bitno da ideja o kreiranju takozvanog "malog šengena" uključuje sve zemlje na Zapadnom Balkanu, jer bi to donelo političku i ekonomsku stabilnost regiona, poručio je Jaka.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.