Nafta na rekordnih 140 dolara

Izvor: B92, 16.Jun.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta na rekordnih 140 dolara

Njujork -- Cene sirove nafte su na svetskim tržištima dostigle novu rekordnu cenu od gotovo 140 dolara po barelu, a analitičari pripisuju taj skok slabljenju američkog dolara.

Nafta ponovo obara sve rekorde

Barel sirove nafte na njujorškom tržištu, za isporuke u julu, postigao je cenu od rekordnih 139,89 dolara. Kasnije je rast usporio, pa se naftom trgovalo po ceni od 138,86 dolara, što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je za četiri dolara više u odnosu na prethodno zatvaranje.

Kurs dolara oslabio je nakon objave izveštaja o slabim aktivnostima u sektoru proizvodnje u američkoj saveznoj državi Njujork, tumače analitičari.

Oni dodaju da usled slabljenja dolara nafta postaje manje skupom za ulagače koji raspolažu drugim valutama, pa mnogi analitičari veruju da je produženo razdoblje slabljenja dolara glavni razlog za udvostručenje cena nafte u proteklih godinu dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.