Na Grenlandu sve više opasnosti za celu planetu FOTO

Izvor: B92, 13.Feb.2024, 19:51

Na Grenlandu sve više opasnosti za celu planetu FOTO

Područje Grenlanda na kojem se u poslednjih 30 godina otopio led skoro 36 puta veće je od Njujorka. Poslednjim istraživanjem je utvrđeno da na tom području brzo nastaju vegetacija i močvare.

Količina vegetacije na Grenlandu se udvostručila u periodu od 80-ih godina prošlog veka do 2010. Broj močvara se u navedenom periodu učetvorostručio. Naučnici su analizom satelitskih snimaka utvrdili da je Grenland u poslednjih 30 godina izgubio 28.707 kvadratnih kilometara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << leda te su upozorili da bi to moglo imati ozbiljne posledice.

Rast temperature vazduha je uzrokovao topljenje leda, što je za posledicu imalo topljenje permafrosta, smrznutog sloja odmah ispod površine Zemlje, a koji se nalazi u većem delu Arktika. Tim topljenjem se oslobađaju ugljen-dioksid i metan koji zagrevaju planetu, dodatno doprinoseći globalnom zagrevanju. Osim toga, otapanje permafrosta uzrokuje nestabilnost tla, što može da utiče na infrastrukturu.

"Videli smo da gubitak leda izaziva druge reakcije koje za posledicu mogu imati nastavak gubitka leda i nastavak 'ozelenjavanja' Grenlanda, gde se topljenjem leda otkriva stena koju kolonizuje tundra, a potom rastinje. Istovremeno voda, koja je oslobođena iz leda, pomera sediment i mulj, čime se formiraju močvare", istakao je jedan od autora izveštaja o spomenutom problemu Džonatan Kervik.

Gubitkom leda nastaje ono što je poznato kao povratna sprega. Naime, sneg i led reflektuju Sunčevu energiju natrag u svemir, sprečavajući prekomerno zagrevanje u delovima Zemlje. Međutim, kako led nestaje, ta područja apsorbuju više sunčeve energije, podižući temperaturu na površini planete, što može izazvati nastavak topljenja leda i druge negativne uticaje.

Nadalje, otapanje leda povećava količinu vode u jezerima, a ta voda apsorbuje više toplote nego sneg, što takođe povećava temperaturu na površini kopna.

Grenland se zagreva dvostruko više od prosečne globalne temperature iz 70-ih godina prošlog veka, a istraživački upozoravaju na izgledne ekstremne temperature u budućnosti.

Grenland je najveće ostrvo na svetu te je uglavnom prekriven ledom i glečerima. Na ostrvu, koje je autonomija u sastavu Danske, živi 57.000 ljudi. Uglavnom je reč o autohtonom stanovništvu koje opstaje oslanjajući se na prirodni ekosistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Opasnost za cijelu planetu: Sve više vegetacije i močvara na Grenlandu (FOTO)

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Feb.2024

Područje Grenlanda na kojem se u posljednjih 30 godina otopio led je skoro 36 puta veće od Njujorka.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.