Na 43. maratonu 43 policijska psa

Izvor: Politika, 02.Nov.2013, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na 43. maratonu 43 policijska psa

Na Njujorškom maratonu bezbedonosne mere podignute na najviši stepen da se ne bi ponovio Boston. – Najbolji trče i za ekstra premiju od pola miliona dolara

Bombaški napad na učesnike Bostonskog maratona 15. aprila, koji je odneo tri života i povredio 264 učesnika i gledalaca, promenio je odnos prema organizaciji maratonskih trka u SAD i celom svetu i to važi za današnji 43. njujorški maraton koji se održava >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << posle jednogodišnje pauze izazvane super uraganom „Sendi”.

Njujorška policija preduzela je dosad najopsežnije mere za obezbeđivanje trase koja vodi kroz svih pet njujorških „opština”. Poslednjih danima stazom 43. njujorškog maratona, dugom nepuna 43 kilometra (42,194 km), patroliraju 43 psa obučena da nanjuše eksploziv, a pored 6.000 postojećih policijskih i saobraćajnih kamera koje pokrivaju trasu u nadzorni sistem uključeno je još 1.400 „privatnih kamera” prodavnica, muzeja i stambenih zgrada, tako da je pokriven svaki inč trase. Uostalom, atentatori iz Bostona otkriveni su zahvaljujući privatnim sigurnosnim kamerama.

U saopštenju policijskog komesara Reja Kelija, nema reči o tome koliko će policajaca nadzirati tolike kamere, ali zna se da će duž staze od Stejten Ajlenda do Central parka biti više od 8.000 policajaca, veliki broj vatrogasnih i medicinskih ekipa i redara – volontera Njujorškog trkačkog kluba, jer 48.000 maratonaca mora da bezbedno stigne od starta do cilja. U tu svrhu patrolni čamci i ronioci dežuraće ispod mostova preko koji prolaze trkači, sve iz vazduha nadziraće i snimati policajci u helikopterima, a isto to činiće se i iz automobila koji prate trkače...

Led će probiti elitne maratonke, koje startuju u 9,10 č po njujorškom vremenu, prvi „talas” na čelu sa elitnim maratoncima je u 9,40 č, a poslednji od četiri talasa u 10,55 č. Očekuje se oko 48.000 učesnika, jer 2011. je postignut svetski rekord po broju učesnika koji su završili trku – 46.795 (29.867 muškaraca, 16.928 žena), ali u centru pažnje oko dva miliona gledalaca, koji će se naći na njujorškim avenijama, biće maratonci i maratonke iz Afrike.

46,795 official finishers: 29,867 men and 16,928 women

Titule pobednika, koje su neočekivano „nosili” dve godine jer je prošlogodišnji maraton otkazan, brane Kenijac Džofri Mutai i Etiopljanka Firehivot Dado. Mutai brani i rekord staze od 2:05, 06 č, ali ni on ni Etiopljanka koja je sa 2:23,15 trijumfovala na maratonskom debiju, ne ubrajaju se u ovogodišnje favorite za pobedu i premije od 100.000 dolara, jer ni prošle ni ove godine nisu imali zapaženije rezultate.

Favoriti su oni koji će trčati za sumu od 600.000 dolara jer dvojica maratonaca i dve maratonke, konkurišu za trijumf u dvogodišnjoj „seriji velikih maratona” i da osvoje pola miliona dolara, što sa pobedničkom premijom u Njujorku čini zaista lepu sumu.

U ženskoj konkurenciji to su Priša Džeptu kojoj je dovoljna pobeda, dok Edna Kiplagat može da bude i druga, pod uslovom da Džeptu ne pobedi, a njih dve imaju ubedljivo najbolje lične rekorde od svih učesnica današnjeg Njujorškog maratona – Kiplagat 2:19,50, Džeptu 2:20,14. Rekord njujorške staze drži od 2003. sa 2:22,31 Kenijka Margaret Okajo i on bi mogao da bude u opasnosti...

U muškoj trci pobedu, pobedničku nagradu i „džek pot” od pola miliona dolara pokušaće da osvoje Uganđanin Stiven Kiprotič, svetski i olimpijski šampion, i Etiopljanin Tegaje Kebede, vodeći u generalnom plasmanu i pobednik Čikaškog i Londonskog maratona. Kiprotiču je potrebna pobeda, Kebedeu je dovoljno da bude samo jedno mesto ispred njega i u njihov duel i preokupiranost jednog drugim pokušaće da iskoriste već pomenuti Mutai, koji je i dalje najbrži maratonac sveta sa 2:03,02, ali ne i svetski rekorder jer staza u Bostonu ne ispunjava uslove za to, zatim dvostruki pobednik Njujorškog maratona Martin Lel, pobednik iz 2009. Meb Kefezligi...

Ž. B.

objavljeno: 03.11.2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.