NIKADA NIJE BILO MASOVNOG PUCAČA, MLADOG POPUT NJEGA Svetski poznati stručnjak o dečaku ubici - postavljaju se dva bitna pitanja

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jul.2023, 11:40

"NIKADA NIJE BILO MASOVNOG PUCAČA, MLADOG POPUT NJEGA" Svetski poznati stručnjak o dečaku ubici - postavljaju se dva bitna pitanja

Dr Lankford je česti gost u više od 40 medija, među kojima su i Njujork tajms, CNN, NBC njuza, Politika i nagrađivan je više puta za istraživački rad

- Pucač iz Beograda se ističe među svim dosad poznatim, jer nikada nije bilo masovnog pucača mladog poput njega, bilo gde na svetu, koji je ubio toliko žrtava. Čak ni u Sjedinjenim Državama, gde imamo više masovnih pucnjava nego igde, imali smo samo jedan slučaj da su pucači stari 13 ili manje godina ubili >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 4 ili više žrtava, što je definicija masovne pucnjave, a i u tom slučaju su bila dvojica dečaka koji su delovali zajedno - kaže za "Blic" dr Adam Lankford, profesor kriminologije i krivičnog prava sa Univerziteta Alabama u SAD.

Dr Lankford je svetski poznat stručnjak koji je izneo svoje mišljenje o slučaju dečaka ubice, koji je 3. maja ove godine u školi ubio osmoro đaka i čuvara škole, dok je deseta žrtva preminula kasnije od posledica ranjavanja.

On je specijalista u oblasti masovnih pucnjava, o čemu je pisao knjige.

Dr Lankford je česti gost u više od 40 medija, među kojima su i Njujork tajms, CNN, NBC njuza, Politika i nagrađivan je više puta za istraživački rad.

Nedavno je objavio studiju koja dokazuje da su masovne ubice van granica Sjedinjenih Američkih država zapravo često inspirisane američkim masovnim ubicama.

Ovog specijalistu interesuje šta će psihijatrijska evaluacija dečaka ubice iz Beograda zapravo otkriti, smatra da će to biti  "veoma zanimljivo da se vidi".

- Ponekad psihološki problemi isplivaju tokom tinejdžerskih godina, čak i ako nisu bili primetni i laki za otkrivanje u ranijem dobu. Bilo bi zanimljivo i ako policija može da uđe u trag njegovoj internet istoriji, jer bi nam to moglo pokazati da li je bio inspirisan drugim masovnim ubicama koje je proučavao onlajn i da li je želeo da postane slavan kopirajući ih - kaže dr Lankford.

On je sa kolegom sproveo studiju koja je ispitivala da li masovne ubice, starosti od 11 do 17 godina, drugačije od onih od 18 godina i starijih.

1) Kod mlađih masovnih ubica je veća verovatnoća da do oružja dolaze ilegalnim putem. Ponekad ga i ukradu od svojih roditelja.

2) Kod mlađih masovnih ubica je veća verovatnoća da će napasti u školama, nego na drugim lokacijama.

3) Kod mlađih masovnih ubica je veća verovatnoća da su kopirali druge masovne ubice ili da su bili inspirisani njima.

4) Kod mlađih masovnih ubica je veća verovatnoća da su pre zločina imali istoriju zlostavljanja životinja.

- Sada bi bilo zanimljivo videti da li beogradski ubica ispunjava i poslednja dva kriterijuma; već znamo da ispunjava prva dva - kaže dr Lankford za "Blic".

Sagovornik je prokomentarisao i to da je dečak ubica, kako se nezvanično saznaje, imao blizak, ali ujedno i problematičan odnos sa svojom majkom.

- Uopšteno govoreći, mladi ljudi su uglavnom pod kontrolom svojih roditelja i starijih članova porodice, te imaju manje moći nad svojim životima nego stariji ljudi. Zato bi imalo smisla ako je beogradski ubica možda bio ljut na svoju majku - kaže dr Lankford.

Javnost specijalno zbunjuje činjenica da je dečak ubica odrastao u normalnoj i uglednoj porodici za koju se može reći da je dobrosojaća, ali Dr Lankford naglašava da je i u Sjedinjenim Američkim Državama takođe bilo slučajeva gde napadači dolaze iz imućnih porodica.

- Na primer, ubica iz Santa Barbare 2014. godine je imao BMW, otac mu je bio filmski režiser, a majka glumica. Ne iznenađuju me posebno ni inteligencija, ni dobar školski uspeh beogradskog ubice, jer istraživanja o masovnim pucnjavama pokazuju da oko 40 odsto napadača ima dobre ocene - kaže dr Lankford.

On je naveo da je napadač u školi u Santa Feu 2018. godine dobijao samo ocene "A" (ekvivalentne peticama u srpskom školskom sistemu).

Isti slučaj bio je i sa napadačem u "Aurora" filmskom klubu 2012. godine, gde se on isticao ocenama u srednjoj školi i na koledžu, gde je bio primljen u doktorske studije.

Nedavno je objavljena i njegova studija o seksualnoj frustriranosti masovnih ubica, gde Dr Lankford u tom kontekstu postavlja pitanje o dečaku ubici.

- Mnoge masovne ubice nemaju problema da prežive, nisu izgladneli, beskućnici i očajno siromašni, ali jesu nezadovoljni svojim životima. Ponekad imaju značajne probleme zbog seksualne frustriranosti, što ne bi bilo iznenađujuće ni za 13-godišnjeg dečaka. Možda nije slučajnost što su sve njegove žrtve, osim dve, bile devojčice? - pita dr Lankford.

S' obzirom da dečak ubica nije pokazao nameru da izvrši samoubistvo nakon zločina, ili da pogine u okršaju sa policijom, a to ga razlikuje od većine masovnih ubica u školama, sagovornik "Blica" je upitan da prokomentariše tu činjenicu, a doktor je rekao da smatra da su njegova istraživanja pokazala da najopasnije masovne ubice neretko duže vreme planiraju svoj napad, nego napadači koji imaju manje žrtava.

- Biće zanimljivo otkriti da li je ubica iz Beograda planirao da preživi kako bi mogao da uživa u novostečenoj "slavi". Mislim da ćemo tek jednog dana u budućnosti bolje razumeti kako se on uklapa u najčešće profile ili odstupa od njih. Sada je možda još prerano - kaže dr Lankford za Blic.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.