NE POMAŽE NIJEDAN GPS UREĐAJ NITI KARTA SVETA: Ovaj kontinet se toliko brzo pomera da više niko ne može da ga prati! (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 01.Okt.2016, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NE POMAŽE NIJEDAN GPS UREĐAJ NITI KARTA SVETA: Ovaj kontinet se toliko brzo pomera da više niko ne može da ga prati! (FOTO)

Zbog pomeranja tektonskih ploča, sve geografske karte na kojoj je Australija možete odmah baciti jer su neispravne, jer se taj kontinent izuzetno brzo pomera.

Australija se nalazi na jednoj od najbržih tektonskih ploča, pa se godišnje pomeri 6.85 santimetara prema severu i neznatno se okreće u smeru kazaljke na satu, piše Njujork Tajms.

Stanovnici Australije taj pomak možda ne osete, ali Sistem za globalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << pozicioniranje (GPS) to itekako primećuje. Tako Australija mora da prilagodi svoje geografske dužine i širine kako bi se poklapale s GPS.

Australija je poslednjih 50 godina četiri puta morala da ažurira koordinate svega u svojoj državi kako bi bile tačne. Poslednje ažuriranje, 1994. korigovalo je poziciju za nešto manje od 200 metara.

Foto: pixabay.com

- Tačne GPS koordinate ključne su za sve sisteme inteligentnog transporta - kaže Den Džejksa iz Geoscience Australia, državne agencije koja se brine o koordinatama.

Sledeće ažuriranje planira se za kraj ove godine i iznosiće 1.5 metara, što neće biti dovoljno da omete satelitsku navigaciju u svakodnevnoj upotrebi budući da je ona u startu precizna do 4.5 metra.

Ali, sledeća generacija GPS uređaja koristiće i satelite i uređaje na zemlji i biće precizna do 2.5 santimetara.

(Telegraf.rs/Fonet)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Australija nije tamo gde su svi mislili: "Slobodno bacite karte"

Izvor: B92, 01.Okt.2016

Sve karte koje imate, a na kojima se nalazi Australija, možete odmah da bacite u đubre jer su neispravne, piše New York Times...Relokaciju Australije uzrokuje pomeranje tektonskih ploča, a ta država-kontinent nalazi se na jednoj od najbržih. Ploča se godišnje poemra 6.85 cm prema severu, i neznatno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.