NE MOGU VIŠE DA PREDSTAVLJAM OVU VLADU Izraelski generalni konzul u Njujorku podneo ostavku zbog odluke Netanijahua

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Mar.2023, 01:12

"NE MOGU VIŠE DA PREDSTAVLJAM OVU VLADU" Izraelski generalni konzul u Njujorku podneo ostavku zbog odluke Netanijahua

Nastavljaju se demonstracije u Tel Avivu

Izraelski generalni konzul u Njujorku Asaf Zamir izjavio je danas da podnosi ostavku u znak protesta što je izraelski premijer Benjamin Netanijahu otpustio ministra odbrane Joava Galanta zbog toga što se usprotivio planiranoj reformi pravosudnog sistema.

- Ne mogu više da predstavljam ovu vladu - napisao je Zamir na Tviteru. Zamir je istakao da veruje da je njegova dužnost da osigura da Izrael >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ostane, kako je naveo, "svetionik demokratije i slobode u svetu", preneo je Rojters. Galant se nedavno izjasnio protiv Netanijahuovog spornog plana za reviziju izraelskog pravosudnog sistema, preneo je Rojters.

Galant je pozvao u subotu vladu da zaustavi donošenje zakona o promenama u pravosuđu, ocenjujući da ogorčeni spor u vezi sa tim merama predstavlja opasnost za zemlju. Reforma pravosuđa, koju je predložio ministar pravde Jariv Levin, bila bi najradikalnija promena ikada u sistemu vlasti u Izraelu jer bi ograničila ovlašćenja Vrhovnog suda, omogućila bi vladi da bira sudije i okončala imenovanje pravnih savetnika u ministarstvima od strane državnog tužioca.

Netanijahu, kome se sudi za korupciju, tvrdi da bi njegov plan za reformu pravosuđa unapredio demokratiju. U Izraelu se već mesecima održavaju protesti građana protiv najavljene reforme, a idanas su održane demonstracije zbog Galantove smene.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.