N(B)AJAVA: Toronto

Izvor: MVP.rs, 18.Okt.2015, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

N(B)AJAVA: Toronto

Veliki planovi u najsevernijoj franšizi.

Masai Uđiri se široj košarkaškoj javnosti predstavio 2011. godine, kada je kao generalni menadžer Denvera doslovno opljačkao Njujork Nikse u trejdu kojim je Karmelo Entoni prešao u Veliku jabuku. Već tada je zbog svog rada bio među kolegama prozvan majstorom za rebilding i ne iznenađuje što je postao jedan od najtraženijih operativaca u Ligi.

O ekipi Dvorana: Er Kanada Centar (20.511) >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << GM: Masai Uđiri (45) Trener: Dvejn Kejsi (58) Vlasnik: Više vlasnika Titula: /

Nakon staža u Koloradu naredni posao je dobio u Torontu, gde je takođe imao zadatak da konačno napravi konkurentan tim u kanadskoj ekipi nakon niza sušnih godina. Kada je, odmah po dolasku na posao, uspeo da ugovori trejdove kojim se Toronto oslobodio očajnih ugovora Rudija Geja i Andree Barnjanija, Uđiri se u NBA krugovima etablirao kao pravi mađioničar.

Kruna njegovog dobrog rada su prethodne dve sezone u kojima je Toronto bio među pet najboljih timova Istoka. Reptorsi su pod trenerom Dvejnom Kejsijem igrali dobru i disciplinovanu košarku. Konačno su probudili interesovanje za ovim sportom u hronično hokeju naklonjenoj kanadskoj metropoli. Plej of mečevi Reptorsa su bili među najatraktivnijim u čitavoj NBA ligi, a publika verovatno i najbučnija. Ipak, prošla sezona je pokazala da ovaj tim ima svoje limite i da su nakon ekspresne eliminacije od Vašingtona došli do određenog nivoa od kojeg ne mogu više.

LETO 2015

Uđiri je ušao u drugu fazu svog posla, gde će pokušati da od solidne ekipe napravi sastav koji bi mogao da traži i nešto više. Prvi korak u tom cilju je bila noć Drafta u kojoj Toronto nije imao svoga pika. Ali, uspeli su da dođu do njega jer su svog rezervnog pleja Grejvisa Vaskeza poslali u Milvoki u zamenu za njihovo pravo biranja. Taj pik je iskorišćen za izbor Delona Rajta, odličnog kombo beka sa Univerziteta Juta.

Naredni ključni korak došao je u prelaznom roku, gde je, za početak, Toronto odlučio da ne produži saradnju sa Amirom Džonsonom. Menadžment je procenio da se iskusni defanzivac ne uklapa najbolje u budućnost tima i da nije kompatibilan sa glavnim visokim igračem, Jonasom Valančiunasom. Džonson je sličan litvanskom centru, više voli da igra ispod table, a dinamika igre na toj poziciji traži četvorku koja više otvara prostor.

Istekom Džonsonovog ugovora otvorio se prostor u seleri kepu kojim je Toronto mogao da juri zvučne slobodne agente, a izbor je pao na DeMarija Kerola. Sjajni krilni igrač je bio jedno od otkrovenja prošle sezone u Atlanti, a dobre igre je unovčio u Kanadi. Dobio je ugovor na četiri godine vredan čak 60 miliona dolara.

Nakon ovih krupnih koraka Uđiriju je ostalo još samo da dodatno popuni roster igračima za sporedne uloge. Spoljne pozicije je pojačao Kori Džozef, koji je zanat pekao kao rezervni plej u San Antoniju. Kao pojačanja pod košem stigli su veteran Luis Skola i mladi Entoni Benet, prvi pik sa Drafta 2013. godine, koji će pokušati da spasi svoju NBA karijeru nakon sramotne prve dve sezone. Za kraj, kao zamena na klasičnom centru stigao je Bizmak Bijombo iz Šarlota, kao specijalista za zaštitu reketa.

SEZONA 2015/16

Toronto je došao u fazu kada ga više ne zadovoljava samo plej of. Potreban je jedan korak više. Glavni problem u prethodnoj sezoni je bila izuzetno loša odbrana i to je polje na kojem će biti najviše mesta za napredak. Lideri tima će i dalje biti Kajl Lauri i DeMar DeRozan, jedan od najeksplozivnijih bekovskih tandema u Ligi. Lauri je došao u deo karijere kada je najzreliji. Ostaje samo pitanje koliko će moći da se izbori sa čestim povredama koje ga napadaju zbog atipične građe (183 centimetra i čak 90 kilograma).

Prva petorka PG: Kajl Lauri (29, 183) SG: DeMar DeRozan (26, 201) SF: DeMari Kerol (29, 203) PF: Patrik Paterson (26, 206) C: Jonas Valančiunas (23, 213)

Najveća promena u odnosu na prošlu sezonu će biti ubrzanje igre sa nižim postavama. Kerol je u Houksima bio klasično nisko krilo, ali ovde će dobar deo minuta provoditi na poziciji "četiri", gde će kao konstantna pretnja u šutu za tri poena otvarati reket za prodore agresivnih bekova. Veliku ulogu na toj poziciji može da ima i Patrik Paterson, koji je u poslednjih nekoliko godina nabacio odličan šut van linije 7.24 metara.

Pravljenje tandema Kerol - Valančiunas bi trebalo da znači daleko bolju odbranu Reptorsa, što bi uz zadržavanje sličnog ritma u napadu iz prošle godine ponovo držalo kanadski tim među četiri najbolja tima na Istoku. Naravno, kada u kancelariji sedi čovek poput Masaija Uđirija uvek je moguć veliki trejd koji menja položaj ekipe za 180 stepeni. Toronto ima dovoljno resursa da se uključi u svaku moguću priču, pogotovo sada kada u drugi plan pada mladi Terens Ros, koji je prve dve godine bio jedan od najboljih iz svoje generacije, a prošle sezone je malo stagnirao.

Sezona koja sledi bi mogla da bude posebno zanimljiva jer će nešto veću minutažu dobiti supertalentovani Bruno Kaboklo. Dominantni alteta sa krilnih pozicija je prošle godine izabran u prvoj rundi Drafta kao potpuno anoniman igrač iz Brazila, a svi iz stručnog štaba Toronta uveravaju da se radi o nestvranom potencijalu. U svakom slučaju, razloga je sasvim dovoljno da tokom sezone povremeno uključujete strimove sa utakmicama Toronta.

(foto1: Ron Turenne / NBAE / Getty Images; foto2: Ron Turenne / NBAE/  Getty Images; foto3: NBAE / Getty Images)
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.