N(B)AJAVA: Bruklin

Izvor: MVP.rs, 05.Okt.2015, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

N(B)AJAVA: Bruklin

Teški dani za veliki ruski projekat u srcu Njujorka.

Mihail Prohorov je pre četiri godine postao prvi ruski vlasnik jedne američke sportske franšize i očekivanja su bila velika. Međutim, ispostavilo se da se njegov način rada, prepisan od velikog broja kolega koji su svoj novac ulagali u evropske fudbalske klubove, pokazao pogrešnim u američkom zatvorenom sistemu sa strogim finansijskim pravilima i seleri kepom.

O ekipi Dvorana: Berklajz >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << Centar (17.732) GM: Bili King (49) Trener: Lajonel Holins (61) Vlasnik: Mihail Prohorov (50) Titula: 2 ABA (1974, 1976)

Prebogati Rus je sa svojim menadžmentom rasipao pikove u lovu na skupe veterane u želji za instant rezultatima i čitav sistem im se urušio. Netsi su danas ograničen tim bez pravog talenta i sa neizvesnom budućnošću.

Nakon što su eksperimenti sa Polom Pirsom i Kevinom Garnetom neslavno završeni, prošla godina je donela prve znake pomirenja se lošom situacijom. Za trenera je postavljen Lajonel Holins i Netsi su očajnički želeli plasman u plej of da bi bar donekle opravdali silni novac koji su prosuli u svoj roster. Na kraju su uspeli, jer su u finišu sezone konačno dobili zdravog Bruka Lopeza kojeg su postavili kao centralnu figuru u napadu. Odlični centar je odigrao jako dobar završnicu sezone i odveo je svoj tim do poslednjeg mesta koje vodi u doigravanje, ali tamo nisu mogli dalje preko raspoložene Atlante.

LETO 2015

Osma pozicija Istoka nije zadovoljila frustrirane navijače koji su bili svedoci jako loše i bezidejne košarke, pa su Prohorov i GM Bili King na kraju sezone najavili nastavak rebildinga.

U njihovom slučaju, to se svodilo isključivo na čišćenje rostera od loših ugovora, a prvi korak na tom planu bio je dogovor oko otkupa Derona Vilijamsa. Nekada sjajni plej je došao u Netse kao jedna od najvećih zvezda Lige 2011. godine. Ali, nakon selidbe na Istočnu obalu usledio je veliki pad u njegovoj karijeri, što bila možda i ključna odrednica daljeg puta za Netse.

Sa druge strane, King je, uprkos nedostatku svojih pikova, želeo neku injekciju svežeg talenta i to je dobio u trejdu sa Portlandom, gde je za njihovog pika Rondea Holisa-Džefersona (solidni krilni igrač sa Arizone) dao centra Mejsona Plamlija. Ostatak prelaznog roka je prošao u "šminkanju" unutrašnje linije gde su se tražili idealni partneri za najboljeg igrača tima Lopeza.

Takođe bi trebalo pomenuti da je nastavljena saradnja sa Tadeusom Jangom, a za njegovu rezervu doveli su sličan tip igrača (streč četvorka) Andreu Barnjanija. Na taj način zaokružena je slika prilično neuravnoteženog i konfuznog rostera.

SEZONA 2015/16

Biće ovo još jedna godina za zaborav Bruklina. U moru rupa u rosteru najvećom se čini ona na poziciji plejmejkera. Odlaskom Vilijamsa tu kao starter ostaje omaleni Džeret Džek, solidni kombo kojem je jača strana. Kao organizator igre se nikada nije isticao. Džek je prototip dobrog rezervnog pleja, a ovde će, sticajem okolnosti, biti starter.Da stvar bude gora, ni njegova prva zamena Rajan Boutrajt nema kapacitet da izraste u nešto više od prosečnog igrača.

Startna petorka PG: Džeret Džek (31, 191) SG: Bojan Bogdanović (26, 203) SF: Džo Džonson (34, 201) PF: Tadeus Jang (27, 203) C: Bruk Lopez (27, 213)

Prvo ime u spoljnoj liniji će ponovo biti preplaćeni Džo Džonson, koji već nekoliko sezone unazad igrama ne opravdava svoj gigantski ugovor. Ove godine ga u banci čeka 24.9 miliona dolara. Pored njega, najviše minuta na perimetru će imati Bojan Bogdanović, Vejn Elington i već pomenuti ruki Holis-Džeferson, a u NBA ligi to ne zvuči kao ozbiljna rotacija.

Ključ sezone će svakako biti u Bruku Lopezu. On je i dalje jedan od najboljih ofanzivnih centara u Ligi, ali njegov zdravstveni karton ostavlja malo šanse da će izgurati celu sezonu u komadu. Hronični problemi sa stopalom su mu već oduzeli elitni status koji je uživao u NBA krugovima pre nekoliko godina, tako da su male šanse da će ponovo uspeti da odvuče tim među osam najboljih u konferenciji.

Takvo stanje stvari jasno upućuje da je jedini logičan pravac ove franšize rebilding. Ali, tu dolazimo do ključnog problema,. Uzalud bi im bilo tankovanje jer su oni prava na pik prve runde narednog Drafta prosledili Seltiksima u trejdu za Pirsa i Garneta kada su gajili iluzije da ih ova dvojica mogu odvesti do titule. Sada se vidi koliko je to bio strateški loš potez, jer Netsi ostaju bez svoje jedine šanse za neku svetliju budućnost u narednih nekoliko godina. Gazda Prohorov se i dalje dobro zabavlja sa svojom igračkom, a navijačima Netsa ostaje da čekaju neke bolje dane.

(foto: NBA)
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.