Mud na čelu misije UN u Siriji

Izvor: B92, 25.Apr.2012, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mud na čelu misije UN u Siriji

Njujork, Damask -- Generalni sekretar UN Ban Ki Mun imenovao je norveškog generala Roberta Muda za šefa Posmatračke misije UN u Siriji (UNSMIS) i glavnog vojnog posmatrača.

Dodaje se da je o toj odluci saopšteno u pismu koje je Ban ranije uputio predsedavajućem Saveta bezbednosti UN i da su o njegovom sadržaju novinari saznali danas.

Agencija Frans pres navodi da će UN izbor norveškog generala potvrditi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u petak.

Mud (54) je od 2009. do 2011. bio na čelu tela UN za nadzor poštovanja uslova primirja - najstarije mirovne misije, formirane 1949. godine posle prvog arapsko-izraelskog rata, podseća Itar-Tas.

Početkom aprila izaslanik UN i Arapske lige za Siriju Kofi Anan naložio je Mudu da održi pregovore u Damasku sa sirijskim vlastima o uslovima raspoređivanja posmatrača UN a po medijskim informacijama, norveški general uspeo je da se dogovori sa sirijskim vlastima o dislokaciji 200 250 mirovnjaka u konfliktnim zonama.

Mud se uputio u Ženevu kako bi predstavio nacrt protokola Ananu, ali se u Damask više nije vraćao i njega je zamenio marokanski pukovnik Ahmed Himiš.

Ananov portparol Ahmed Favzi tada je saopštio da je Mudova misija završena i da se on vraća u Norvešku.

Ranije je zamenik generalnog sekretara UN za mirovne operacije Erve Ladsus informisao SB UN da će glavni vojni posmatrač početi da radi u Siriji do kraja ove nedelje.

Do tog vremena smatraće se da je UNSMIS spremna za rad a njena prethodnica izvršila je zadatak.

Prema prognozi Ladsusa, do 30 aprila u Siriji će se nalaziti 30 posmatrača, dok će za mesec dana njihov broj dostići stotinu.

Sirijska novinska agencija Sana izvestila je danas da su posmatrači pratili situaciju u najnemirnijim oblastima zemlje i uputili su se u pravcu administrativnih centara provincija Homs i Hama, severno od Damaska, kao i da su dežurali u gradu Duma, 12 kilometara od glavnog grada.

Sana ukazuje da mediji nisu pratili aktivnosti prethodnice posmatračke grupe.

UNSMIS je formirao SB UN 21. aprila za preliminarni period od 90 dana, pod komandom glavnog vojnog posmatrača nad 300 pripadnika.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Norveški general na čelu misije UN u Siriji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2012, 02:50

NJUJORK, DAMASK -..Generalni sekretar UN Ban Ki-mun imenovao je norveškog generala Roberta Muda (Mood) za šefa Posmatračke misije UN u Siriji (UNSMIS) i glavnog vojnog posmatrača, javio je Itar-Tass...Dodaje se da je o toj odluci saopšteno u pismu koje je Ban ranije uputio predsedavajućem Saveta...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.