Molitvenik prodat za 13,6 miliona dolara

Izvor: Beta, 30.Jan.2014, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Molitvenik prodat za 13,6 miliona dolara

NJUJORK, 30. januara 2014. (Beta-AP) - Molitvenik bankarske dinastije Rotšild, koji potiče iz doba renesanse, prodat je za 13,6 miliona američkih dolara, čime je oboren rekord postavljen pre 15 godina.

Aukcijska kuća "Kristi" (C h r i s t i e's) saopštila je da je molitvenik Rotšildovih u sredu kupio jedan privatni kolekcionar koji je licitirao putem telefona.

Molitvenik Rotšildovih je oko 1505. godine naručio član carskog suda Holandije, a deo kolekcije porodice >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << Rotšild postao je u 19. veku.

Rukopis od 150 strana čine kolor crteži preko celih strana, nazvani minijaturama, koje su naslikali vodeći majstori iluminacije.

Rukopis je bio deo kolekcije blaga koje su konfiskovali nacisti, a koje je bankarskoj dinastiji Rotšild vratila austrijska vlada 1999. godine.

U aukcijskoj kući Kristi u Londonu je 1999. godine za 13,4 miliona dolara jednom evropskom kolekcionaru prodata bogato ilustrovana "Knjiga sati".
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.