Marija Kalas − glas svetskih razmera

Izvor: Studnel.com, 16.Sep.2015, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marija Kalas − glas svetskih razmera

Rođena je kao Marija Ana Sofija Cecilia Kalogeropoulos 2. decembra 1923. godine u Njujorku. Odmalena je pokazivala talenat za pevanje, tako da je već od treće godine počela da sluša klasičnu muziku. Sa pet godina počela je da svira klavir i da peva. U početku su za nju časovi pevanja predstavljali mučenje, čak nije ni volela svoj glas. Posle bezuspešnog pokušaja njene mame da je upiše na Atinski konzervatorijum, Marija Trivela ju je 1937. godine primila na >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << href="http://www.vesti.rs/Gr%C4%8Dka/" class="contenturl">Grčki nacionalni konzervatorijum. Odmah je uvidela njene glasovne mogućnosti i nakon šest meseci Marija Kalas je umela da peva najteže arije iz internacionalnog operskog repertoara.
Nakon tri godine provedene kod Trivele, Marija Kalas je napokon primljena na Atinski konzervatorijum i to u klasu španske pevačice Elvire de Idalgo. Vrlo brzo je dobila i svoj prvi profesionalni angažman. Godine 1942. nastupila je u sporednoj ulozi Beatriče u operi Bokačo. Posle nekoliko meseci dobila je i prvu naslovnu ulogu u Pučinijevoj Toski. Marijin repertoar sadržao je najteže uloge, ali to joj nije predstavljalo problem, s obzirom na to da je njen glas mogao da zvuči čas kao nekoliko instrumenata, čas promuklo, visoko, toplo i tamno. Njen glas je bio očaravajuć. Umrla je u 53. godini zbog bolesti srca koje je oslabilo nakon prevelike upotrebe sedativa. Njen pepeo je rasut po njenoj želji, po plavetnilu Jonskog mora.
Izvori: akter.co.rs, paunpress.com.

na danasnji danmarija kalasoperabiografija
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.