Majkrosoft nudi Kinezima pretrage na engleskom

Izvor: S media, 09.Jul.2011, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majkrosoft nudi Kinezima pretrage na engleskom

Godinu i po nakon što se Gugle povukao iz Kine, delomično i zbog cenzurisanja, njegov rival Majkrosoft je uspeo da se poveže sa najvećim kineskim pretraživačem.

Baidu.com do kraja ove godine trebao bi da počne da nudi Bingovu pretragu na engleskom. Pretraživač koji dominira kineskim tržištem (drži oko 83 posto) već godinama pokušava da poboljša svoju uslugu na engleskom. Dnevno beleži i do deset miliona pretraga na tom jeziku.

Pojedinosti dogovora >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nisu objavljene, ali Nju Jork Tajms piše da će pretrage biti cenzurisane. Vlada u Pekingu internet firme drži na kratkoj uzici, zahtevajući cenzuru rezultata pretrage od svih koji posluju na njenoj teritoriji. Cenzuriše se sve što vlast smatra potencijalno opasnim, uključujući i sadržaje u veži sa ljudskim pravima i delovanjem disidenata.

Majkrosoft je objavio da poštuje i pridržava se zakona i propisa u svim zemljama u kojima posluje.

'U Kini poslujemo uvažavajući lokalne vlasti i kulturu, ali i jasno naznačujući da imamo različita mišljenja o službenoj politici upravljanja sadržajem', citira Nju Jork Tajm neimenovanog portparola firme iz Ridmonda.

"Majkrosoft" planira prodor na tržište TV usluga

Djelić potpisuje ugovor sa "Majkrosoftom"

Xbox Live: "Majkrosoftova" vizija budućnosti

Motivacija za zatvaranje očiju pred cenzurom je jasna - Kina je sa 470 miliona korisnika već sad najveće pojedinačno globalno internet tržište.

Međutim, u Guglu su uvereni da pretraživač nije potencijalno najunosniji posao u najmnogoljudnijoj zemlji sveta. Oni se klade na prodaju oglasa kineskim kompanijama. Kineski oglašivači troše godišnje 1,7 milijardi dolara na onlajn oglase.

Gugl je i dalje dostupan u Kini, iako je sedište pretraživača na kineskom i engleskom prošle godine preselio u Hong Kong, izvan dohvata kineske cenzure.

Ali, u poslednje vreme njegovom pretraživaču i Gmijlu sve teže pristupiti. Gugle za to krivi kineske vlasti.

(tportal)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Majkrosoft nudi Kinezima pretrage na engleskom

Izvor: Capital.ba, 09.Jul.2011

NJUJORK, Godinu i po nakon što se Gugl povukao iz Kine, djelomično i zbog cenzurisanja, njegov rival Majkrosoft je uspio da se poveže sa najvećim kineskim pretraživačem. Baidu.com do kraja ove godine trebao bi da počne da nudi Bingovu pretragu na engleskom. Pretraživač koji dominira kineskim...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.