MGMT - Oracular Spectacular

Izvor: B92, 03.Maj.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MGMT - Oracular Spectacular

Oracular Spectacular (Sony BMG, 2008)

U trenutku kada se njujorška scena ponovo rasplamsava, jedan od najuzbudljivijih debi albuma potpisuje bruklinški dvojac "MGMT" (prethodno poznat pod punim imenom "The Management").

Endrju Vanvingarden (Andrew VanWyngarden) i Ben Goldvaser (Ben Goldwasser) osnovali su grupu na prvoj godini Veslian univerziteta još 2002. godine, da bi tri godine kasnije objavili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prvi EP "Time To Pretend” i otišli na turneju sa sastavom "Of Montreal". Bez preterane pompe, časopisi "Spin", "Rolling Stone" i britanski "BBC" uvrstili su ih, kao preporuku, među bendove koji će obeležiti ovu godinu.

Ipak, u gomili novih imena koja se provlače kroz štampu jasno je da superlativi polako gube težinu i da prirodno postajemo obazriviji kada na svaka dva meseca slušamo o novim spasiocima sveta. "MGMT" srećom ne igraju na tu kartu: "Oracular Spectacular” pleni stilskom šarolikošću kao i brižljivo doteranim detaljima koji se razotkrivaju svakim narednim slušanjem. Umesto da zapadnu u teatralnost, oni variraju psihodelične, sinti i elektro-pop motive, pri tom se zadržavajući u okvirima radijski prijemčivog, inteligentnog indi pop zvuka. I zaista, njihove pesme su dovoljno zarazne da se pitate kako to da ih niko drugi nije ranije snimio.

Album otvara duhovita "Time To Pretend”, koja će se zbog poletne melodije, samoironičnog teksta o klišeima koji prate rokenrol zvezde i spota koji ne baš slučajno aludira na Goldingovog "Gospodara muva,” nesumnjivo naći među singlovima godine. U već sledećoj "Weekend Wars” primetan je pečat producenta Dejva Fridmana (Dave Fridmann), taman toliko da osetite eho "Flaming Lips", koji se međutim brzo raspršava i ne preti da pređe u ograničavajući manir. Već naredne "Electric Feel” i "Kids” evociraju disko kugle i klupske podijume pre pojave tehna, "4th Dimensional Transition” unosi bajkovitu tenziju nervoznim ritmom i eteričnim vokalima, a zatim se pretače u akustičnu, gotovo dirljivu "Pieces Of What”.

Zbog vešte produkcije i dobrog rasporeda pesama od kojih nijedna nije filer, "Oracular Spectacular” ostavlja utisak nadahnute celine. "MGMT " možda ne mogu da vas uvuku u svoj magični valer kao "Mercury Rev", ali ovih deset pesama pokazuju koliko su lepršavi i svestrani njeni autori, verovatno tek nagoveštavajući put kojim će u budućnosti kretati. U tom smislu, dobili smo album koji lako ulazi u uvo, ali vas konstantno mami da ga bolje upoznate. Baš kao što jedna debitantska ploča i treba da bude.

UKOLIKO VAM SE ALBUM NIJE DOPAO NEMA SMISLA DA TROŠITE NOVAC ILI VREME ZA DOWNLOAD NA:

Izvođač: Vampire Weekend

Naziv izdanja: Vampire Weekend

Izdavačka kuća: XL

Godina objavljivanja: 2008

Izvođač: Yeasayer

Naziv izdanja: All Hour Cymbals

Izdavačka kuća: Now We Are Free

Godina objavljivanja: 2008

Izvođač: Of Montreal

Naziv izdanja: Hissing Fauna, AreYou the Destroyer

Izdavačka kuća: Polyvinyl

Godina objavljivanja: 2007

Izvođač: Flaming Lips

Naziv izdanja: Yoshimi Battles the Pink Robots

Izdavačka kuća: Warner,

Godina objavljivanja: 2002

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.