Lideri o džihadistima, eboli, Iranu

Izvor: Akter, 24.Sep.2014, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri o džihadistima, eboli, Iranu

Više od 140 lidera zemalja sveta okupilo se danas u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine UN kako bi u narednih pet dana razgovarali o nizu globalnih kriznih žarišta.

Glavne teme će biti delovanje vojske organizacije Islamska država u Iraku i Siriji, širenje smrtonosnog virusa ebole u Africi kao i ćorsokak u koji su zapali pregovori s Iranom o njegovom nuklearnom programu.

Generalni sekretar UN >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Ban Ki Mun najavio je učešće više od 140 predsednika država i vlada u generalnoj debati koja traje do 30. septembra. Srbiju predstavljaju predsednik Tomislav Nikolić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Svet je suočen s brojnim krizama ... Sve ih karakterišu napadi na civile, uključujući i decu, sve imaju opasnu sektašku, etničku ili plemensku dimenziju. Mnoge od tih kriza su izazvale oštre podele u medjunarodnoj zajednici po pitanju načina na koji bi na njih trebalo odgovoriti", rekao je Ban Ki Mun na konferenciji za novinare i kao primere naveo Bliski istok, Afriku i Ukrajinu.

Najavljena je mogućnost usvajanja rezolucije koja bi obavezala sve države članice UN da na nacionalnom nivou usvoje odgovarajuće zakone kojima bi bilo moguće sankcionisanje takozvanih stranih boraca, pošto se u Siriji i Iraku nalazi više od 15.000 boraca.

Rezolucija za čije se usvajanje zalažu SAD, prvi put bi mogla da dovede do sprovodjenja uskladjenih mera protiv regrutacije boraca iza kojih stoje terorističke organizacije. Rezolucija bi bila pravno obavezujuća, iako više stručnjaka tvrdi da bi njena primena na nacionalnom nivou mogla biti previše slaba, piše Dojče vele.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lideri u Njujorku o džihadistima, eboli, Iranu

Izvor: Studio B, 24.Sep.2014

Više od 140 lidera zemalja sveta okupiće se danas u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine UN kako bi u narednih pet dana razgovarali o nizu globalnih kriznih žarišta...Glavne teme će biti delovanje vojske organizacije Islamska država u Iraku i Siriji, širenje smrtonosnog virusa ebole u Africi...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.