Lekcije iz Njujorka o saradnji mladih

Izvor: RTS, 10.Apr.2019, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekcije iz Njujorka o saradnji mladih

Siguran sam da će više od 50 odsto razgovora sa predstavnicima različitih zemalja na forumu u Njujorku rezultirati potpisivanjem memoranduma o saradnji u oblasti omladinske politike, rekao je ministar Vanja Udovičić za RTS, koji je učestvovao na skupu.
Na međunarodnom forumu mladih u Njujorku, Srbiju je predstavljao ministar sporta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i omladine Vanja Udovičić. On je poručio mladima da veruju u sebe, da marljivo rade na ostvarenju svojih snova i da će rezultati doći ukoliko budu uporni. 

O tome koliko je važna saradnja mladih i razmena iskustava, ministar Vanja Udovičić govori za RTS. 
Gde je Srbija u oblasti omladinske politike kada uporedite iskustva drugih zemalja?
Kao najveći ekonomski forum ili mesto koje okuplja najveći broj mladih iz celog sveta ali i najveći broj ministara i ljudi koji prezentuju svoje zemlje upravo na ovakvom mestu možete da sagledate dokle ste stigli u unapređenju položaja mladih i gde to možemo da unapredimo neke stvari koje možda druge zemlje na drugačiji način sprovode u samoj taktici prilaska ili komunikacije sa mladima.
Prvenstveno je bilo zanimljivo da čujem na koji način kroz razne vrste fondova stimulišu mlade svoj biznis, na koji način stimulišu mlade da kroz preduzetništvo iskažu svoje ideje i druga stvar voleonterizam kao vrlo značajan aspekt davanja svog slobodnog vremena i rada na način da poboljšate položaj mladih na način da date dodatu vrednost vašoj lokalnoj zajednici i da pomognete da bude kvalitetnija i bolja.
Ima li konkretnih dogovora?
Imao sam priliku da razgovaram direktno sa više od 20 ministara širom sveta, sa predstavnicima mladih iz raznih zemalja, da prikažemo šta smo to konkretno uradili.
Biću prezadovoljan i siguran sam da će preko 50 odsto razgovora sa tim zemljama rezultirati potpisivanjem memoranduma o saradnji u oblasti omladine, ali ovo je idealna prilika da na jednom mestu imate sve te ministre da pričate o saradnji i u drugim oblastima, a ne samo o omladini.
Oblast omladine je široka i tiče se svih drugih oblastima i da vi budete primer drugima jer su neke tražile da budemo kao njihovi učitelji u sprovođenju omladinske politike
Posle završenog foruma i preko 20 održanih sastanaka, siguran sam da će konkretan rezultat biti poptisivanje memoranduma i akcionih planova gde će Srbija moći da profitira, prvenstveno mladi iz Srbije.
Učesnik konferencije je organizacija Opens iz Novog Sada, koji je njihov doprinos konferenciji?
Imali smo priliku da čujemo mlade iz Novog Sada koji su prezentovali svoj proces kandidature.
Novi Sad je evropska prestonica kulture 2021. ali mi je posebno drago što smo kroz direktan razgovor i komunikaciju pozvali sve učesnike ovog foruma da dođu u Novi Sad i da se uvere u naše gostoprimstvo i da pokažemo da Novi Sad jeste evropska prestonica omladinskih događaja ove godine.
Srbija je jedina zemlja izvan EU koja je dobila tako značajnu titulu da može da pokaže svoje prave kvalitete i da širokog srca možemo da pozovemo mlade širom sveta jer imamo itekako šta da ponudimo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.