Kvarcovanje povećava rizik od karcinoma bazalnih ćelija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2011, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kvarcovanje povećava rizik od karcinoma bazalnih ćelija

NJUJORK -

Kvarcovanje ne samo da povećava rizik od najsmrtonosnijeg oblika raka kože, melanoma, već i od najčešće forme ove bolesti, tzv. karcinoma (BCC) i to u mlađim godinama nego što je uobičajeno, poručuju američki stručnjaci iz Škole javnog zdravlja pri Univerzitetu Jejl.

Oni su utvrdili da su mladi ljudi koji se kvarcuju pod 69 odsto većim rizikom od rane pojave BCC-a, prenosi Rojters.

Žene, koje se češće kvarcuju nego muškarci, imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čak 70 odsto udela u slučajevima BCC-a u SAD.

Tim sa Jejla, kojim je rukovodila Suzan Mejn, je proučio slučajeve 750 osoba mlađih od 40 godina obolelih od BCC-a. U obzir su uzeti tipovi ležaja za kvarcovanje koje su koristili, broj godina tokom kojih su se ispitanici podvrgavali kvarcovanju, godine kada su započeli s tom praksom itd.

Utvrđeno je da rizik od BCC-a raste sa godinama praktikovanja kvarcovanja, a iznenađenje je predstavljao podatak da za trećinu ispitanika to nije bilo prvo izbijanje BCC-a, već su od te vrste raka lečeni i ranije.

Procenjuje se da oko 30 miliona Amerikanaca ide na kvarcovanje, koje je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila kancerogenim za čoveka.

U SAD se ležajevi za kvarcovanje smatraju "medicinskim sredstvom", ali se tamošnji medicinski eksperti sve više zalažu za strožu regulaciju te oblasti.

Interesantno je da je jedno ranije istraživanje pokazalo da kvarcovanje, kod osoba koje mu redovno pribegavaju, čak izaziva izvesnu psihološku zavisnost.

Dok je melanom veoma smrtonosan, BCC najčešće biva izlečen ukoliko se rano otkrije i leči.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Solarijum i rak bazalnih ćelija

Izvor: B92, 14.Dec.2011

Odlazak u solarijum ne samo da povećava rizik od najsmrtonosnijeg oblika raka kože, melanoma, već i od najčešće forme ove bolesti, tzv. karcinoma bazalnih ćelija (BCC) i to u mlađim godinama nego što je uobičajeno, poručuju američki stručnjaci iz Škole javnog zdravlja pri Univerzitetu Jejl...Oni...

Nastavak na B92...

Kvarcovanje povećava rizik od karcinoma bazalnih ćelija

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Dec.2011

NjUJORK - Kvarcovanje ne samo da povećava rizik od najsmrtonosnijeg oblika raka kože, melanoma, već i od najčešće forme ove bolesti, tzv. karcinoma bazalnih ćelija (BCC) i to u mlađim godinama nego što je uobičajeno, poručuju američki stručnjaci iz Škole javnog zdravlja pri Univerzitetu...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.