Kultni crveni jugoslovenski kiosk K67 mogao bi uskoro da dobije Lego verziju (FOTO)

Izvor: Luftika.rs, 16.Feb.2024, 18:05

Kultni crveni jugoslovenski kiosk K67 mogao bi uskoro da dobije Lego verziju (FOTO)

Jedan od simbola inovativne jugoslovenske arhitekture bio je i kultni crveni kiosk K67, koji je svoje mesto pronašao i u čuvenom njujorškom muzeju.
Tu su se nekad prodavale novine i cigarete, a neki su prodavali cveće, ili brzu hranu, poput čuvenog “Crompy”-ja u Novom Sadu, kojeg se sećaju naši stariji sugrađani.
Patentirao ga je 1967. slovenački arhitekta Saša Janez Mächtig, ali bi uskoro mogao da se pojavi u potpuno novoj verziji – napravljenoj od Lego kockica. >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs <<
Ideja beogradskog arhitekte Beogradski arhitekta Nikola Opačić došao je na ideju da legendarni crveni kiosk predstavi u novom ruhu, piše Index.
Inače, LEGO na svom zvaničnom sajtu ima zvaničnu platformu za predlaganje novih ideja – Lego ideas, pa je Nikola predložio svoju.
Ovako je sve to zamislio Nikola:
„U svojoj sobi ispunjenoj kockama, pažljivo sam sastavljao različite komade Lego-a, kako bih napravio sopstvenu verziju kioska K67.
Moja kreacija kombinuje moju strast za kockama i moje nasleđe što sam rođen u Jugoslaviji. Lepota Lego-a je u tome da možete (ponovo da) napravite šta god želite. Za neke bi to mogla biti izmišljena bića i svetovi, za mene je to Kiosk K67“, navodi se na stranici.
Napravio dva različita kioska Nikola navodi da je ovaj kiosk simbol zajedništva i pripadnosti.
„Držeći danas u rukama Lego verziju Kioska K67, za mene je to pre svega vremenska kapsula koja me vraća u vreme kada sam rođen, u mladost i u vreme mog prvog poljupca“, nastavlja.
Napravio je dva kioska – beli je zamišljen kao kiosk za novine, a crveni kao mesto za prodaju brze hrane.
Shut up and take my money. #k67 #kiosk #lego
Support idea & the artist here
https://t.co/UjbiikmZYs pic.twitter.com/wyzJ5PpnF9
— Tanja Cvitko (@TanjaCvitko) February 2, 2024

“Dok sam gradio, zamišljao sam priče koje bi ovaj mali kiosk mogao da ispriča… U ovom slučaju, pričao bi o običnim ljudima koji prolaze, kupuju novine, puše cigaretu, ili razgovaraju.
Ali to bi mogao biti i rimejk čuvene verzije, koja još uvek stoji u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku“, navodi se na stranici.
Kako navodi, uživao je u sklapanju ovog kompleta Lego kockica.
“Kiosk K67 postao je simbol bezgraničnog stvaralaštva jugoslovenske arhitekture i industrijske proizvodnje, podsetnik da i najjednostavnije stvari mogu da inspirišu neverovatne priče“, zaključuje on.
Izvor: Index
U Jugoslaviji su se jele najbolje viršle na svetu, a pred crvenim kioskom čekalo se u redu

Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.