Kuba opet gleda na istok

Izvor: Deutsche Welle, 29.Okt.2018, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuba opet gleda na istok

Sajam trgovine u Havani želi da privuče ulagače. Nemačka otvara svoju privrednu kancelariju u glavnom gradu Kube, ali i Rusija je sve prisutnija. Ona Sajam vidi kao odskočnu dasku za investicije u regionu.

Vest koja je stigla krajem septembra bila je razlog i za radost i za iznenađenje. Kuba i SAD osnovali su zajedničko preduzeće u oblasti bio-tehnologije – Innovative Inmmunotherapy Aliance S.A. Ta zajednička firma ima cilj da razvije lekove i terapije za ljude >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << obolele od raka. Guverner Njujorka Endrju Kuomo, za koga se govori da je posredovao u sklapanju posla, nazvao je taj dil „istorijskim korakom“.To je svetla tačka u odnosima dveju zemalja koji se opet pogoršavaju.

U Havani danas (29.10.) počinje Sajam trgovine FIHAV. Pre tri godine on je bio u znaku približavanja Sjedinjenih Američkih Država i Kube. Rekordni broj američkih firmi tada je došao na sajam.

Euforija je sada splasnula i na ovogodišnjem sajmu učestvuje svega nekoliko izlagača iz SAD. Obamine olakšice u trgovini i saobraćaju delimično su ukinute. A blokada Kube koja i dalje postoji, najverovatnije će biti opet strogo sprovođena. Zabranjeni su poslovi s kubanskim firmama koje kontroliše kubanska vojska.

Daleko od proklamovanog cilja

Sajam u Havani je izlog za investitore, ali i ogledalo privrednog razvoja. Trenutno privreda stagnira. Pre nekoliko dana je Ekonomska komisija za Latinsku Ameriku i Karibe (CEPAL) redukovala prognozu privrednog rasta za Kubu na 1,1 odsto. Venecuela kao bliski saveznik Kube isporučuje manje nafte, turizam opada. Razorni vetrovi i poplave naneli su veliku štetu. Strane investicije su zemlji preko potrebne. Predsednik Kube Migel Dijaz Kanel to neumorno ponavlja svakom prilikom.

Nemački privrednici redovni su gosti na Sajmu trgovine u Havani

Na Sajmu će Kuba predstaviti novi investicioni katalog. Prošle godine je on obuhvatao 456 projekata sa ivesticionim volumenom od 10,7 milijardi američkih dolara. Ipak, Kuba je daleko od proklamovanog cilja da godišnje privuče 2, 5 milijardi američkih investicija.

Na Sajmu će učestvovati preko 60 zemalja, što domaćini tumače kao znak da je svet zainteresovan za Kubu, uprkos ponovnom povećanju ekonomskog i političkog pritiska Vašingtona. Među najvažnijim izlagačima biće tradicionalno Španija, Venecuela, Kina i Rusija. Naredne nedelje će nemačka otvoriti Biro za podsticanje trgovine i investicija na Kubi u prisustvu nekoliko državnih sekretara iz raznih ministarstava. Nemačke firme će biti opet zastupljena na zajedničkom nemačkom paviljonu.

Sve veća saradnja sa Rusijom

Privredne veze se opet intenziviraju pre svega sa bivšim glavnim partnerom – Rusijom. Najavljeno je i održavanje jednog foruma na kojem će se diskutovati o perspektivama saradnje Rusije i zemalja regiona. Rusija je kao pravni naslednik Sovjetskog Saveza 2014. otpisala Kubi devedeset odsto svih dugova. Preostalih 3,5 milijardi dolara trebalo bi da se pretvore u povlastice i kompenzacije za ruske investitore na Kubi.

Ruski energetski div Rosnjeft trebalo bi da modernizuje najveću kubansku rafineriju nafte koja zbog smanjenih isporuka iz Venecuele radi sa pola snage. Prošlog septembra dve zemlje potpisale su ekonomski sporazum koji obuhvata energetski sektor, železnice kao i isporuku liftova. Dodatni ugovori obuhvataju prehrambenu i tekstilnu proizvodnju.

Osim toga, Rusija isporučuje Kubi autobuse, kamione i lokomotive. Sliku upotpunjava poseta kubanskog predsednika Díjaza Kanela Moskvi, koja je planirana za sledeću nedelju. Kuba se ponovo orijentiše prema istoku.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.