Krah evrozone nikad nije bio bliži

Izvor: B92, 06.Jan.2015, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krah evrozone nikad nije bio bliži

Njujorški dnevnik "Volstrit džornal" (Wall Street Jornal) piše da raspad evrozone nikada nije bio bliži.

To list piše nakon što je evro pao na najniži nivo prema dolaru za poslednjih devet godina usled spekulacija da će Evropska centralna banka uskoro proširiti program monetarnih podsticaja radi izbegavanja deflacije.

Prošla godina je, prema pisanju američkog lista, trebalo da bude godina izlaska evrozone iz dužničke krize, odnosno godina vraćanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << privrednog rasta na zdrave temelje.

Ispostavilo se, međutim, da nije sve išlo po planu, navodi se u tekstu. Iako je privreda evrozone lani izašla iz dvostruke recesije, privredni rast u 2014. godini od tek 0,8 odsto bio je znatno manji u odnosu na ranije prognoziranih 1,2 odsto, dok se inflacija približila opasno niskom nivou, tj. nuli, što je izazvalo zabrinutost u pogledu održivosti duga.

Američki list se zato zapitao šta je to krenulo po zlu za evrozonu u prošloj godini, navodeći tri faktora koji su uzrok krize u zoni evra.

Kao prvi faktor, list navodi uticaj usporenog privrednog rasta u Kini i drugim zemljama u razvoju.

Drugi faktor od uticaja na prolongiranje krize evrozone, po "Volstrut džornalu", predstavlja ukrajinska kriza i sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji, kao i uzvratne mere Moskve. Sankcije su se, konstatuje se u tekstu, naročito loše odrazile na privredu Nemačke.

Kao treći faktor navode se interni problemi u evrozoni, poput strukturnih problema koji su nastavili da ometaju obnovu mnogih evropskih privreda, naročito zemalja južne Evrope, sprečavajući prebacivanje kapitala i radne snage u mesta gde bi bili produktivniji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Volstrit žurnal o mogućem raspadu evrozone

Izvor: Blic, 06.Jan.2015

Njujorški dnevnik "Volstrit žurnal" (Wall Street Jornal) ocenjuje da raspad evrozone nikada nije bio bliži, nakon što je evro pao na najniži nivo prema dolaru za poslednjih devet godina usled spekulacija da će Evropska centralna banka uskoro proširiti program monetarnih podsticaja radi izbegavanja...

Nastavak na Blic...

Wall Street Journal: Raspad eurozone nikad nije bio bliži

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Jan.2015

NEW YORK - To je ocjena lista nakon što je euro pao na najnižu razinu prema dolaru u 9 godina uslijed spekulacija da će ECB uskoro proširiti program monetarnih poticaja radi izbjegavanja deflacije.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.