Koeljo nudi 100.000 dolara za »Intervju«

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Dec.2014, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koeljo nudi 100.000 dolara za »Intervju«

NJUJORK - Brazilski autor Paulo Koeljo ponudio je "Soniju" 100.000 dolara za prava na film "The Interview", protestujući zbog odluke kompanije da parodiju o Sjevernoj Koreji povuče iz bioskopa poslije prijetnji hakera.

"Nudim 'Soniju' 100.000 za prava na 'Intervju', koji ću besplatno postovati na svom blogu. Vratićete 0,01 odsto budžeta. Ja mogu da kažem 'ne' prijetnjama terorista", naveo je na svom Twitter nalogu Koeljo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << koji je u brazilskom listu "O Globo" izjavio da otkazivanje prikazivanja filma predstavlja užasan presedan.

Naime, "Soni" je otkazao premijeru filma Seta Rogena i Džejmsa Franka, zakazanu za 25. decembra, pošto su hakeri zaprijetili nasiljem bioskopskim lancima u SAD i Kanadi. "Intervju" je komedija o dvojici televizijskih novinara regrutovanih da ubiju sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una.

U svom saopštenju "Soni" navodi da je odluka o otkazivanju filma donesena nakon serije prijetnji napadima na bioskope u kojima bi se "Intervju" prikazivao.

Hakeri, koji sebe zovu "čuvarima mira", ističu da su to učinili zbog "Intervjua" i zahtijevaju od kompanije da odustane od prikazivanja filma. Odluka "Sonija" da popusti pred pritiscima hakera izazvala je proteste boraca za slobodu govora.

"Intervju", komedija o ubistvu sjevernokorejskog diktatora, nije prvi film koji je izazvao međudržavne, diplomatske tenzije. Prije "Intervjua" Sjeverna Koreja je zabranila "2012", film majstora katastrofe Rolanda Emeriha o smaku svijeta prema kalendaru Maja. Problem je bio u tome što je 2012. bila godina obilježavanja stogodišnjice od rođenja Kim Il Sunga, osnivača Sjeverne Koreje. Za Pjongjang je bilo nezamislivo da se godišnjica "oca nacije" poklapa s krajem svijeta, makar i filmskom.

Mnogi glumci su se pobunili protiv odluke "Sonija", smatrajući da je studio poklekao pred cenzurom i teroristima.

Glumac Rob Lou nazvao je čelnike "Sonija" "beskičmenjacima", a voditelj Džimi Kimel je za povlačenje filma rekao da je "neamerički čin kukavičluka koji postavlja zastrašujući presedan".

FILMOVI UZ TENZIJE

"Veliki diktator"                

Film Čarlija Čaplina iz 1940. predstavlja parodiju na nacističku Njemačku i Adolfa Hitlera i bio je zabranjen odlukom firera, koji ga je, navodno, krišom odgledao nekoliko puta.

"Goldfinger"                        

Dvadeset godina kasnije, treći film o Džejmsu Bondu bio je zabranjen u Izraelu jer je jedan od glumaca, Nijemac Gert Frebe, bio član nacističke stranke od 1929. do 1937. godine.

"Borat"                                

Godine 2006. izazvao je varnice na diplomatskoj sceni, te urnebesna komedija Saše Barona Koena nije prikazana u Kazahstanu, zemlji iz koje je dolazio glavni junak filma.

"Argo"                                

Jedan od posljednjih cenzurisanih filmova bio je ovaj Bena Afleka iz 2012, za koji je iranski ministar kulture Mohamad Hoseini rekao da je antiiranski film, bez ikakve umjetničke vrijednosti.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.