Ko je odgovoran za nasilje na KiM?

Izvor: B92, 29.Nov.2011, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je odgovoran za nasilje na KiM?

Njujork -- U SB UN održana sednica posvećena situaciji na Kosovu. Stalne članice oštro osudile nasilje. Podeljene ko je za nasilje odgovoran.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zatražio je od Saveta bezbednosti UN da osigura da unilateralne akcije više ne budu dozvoljene.

Jeremić je upozorio da se na Kosovu drastično pogoršala situacija.

On je istovremeno pozvao sve aktere na terenu na severu Kosova - Kfor i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Euleks, kao i lokalne lidere - da se uključe u dijalog i zajedno rade kako bi se odmah uspostavio mir. "Uklanjanje barikada je očigledno u interesu mira i stabilnosti, ali to treba da bude postignuto isključivo mirnim sredstvima.

Moramo da nađemo put iz začaranog kruga nasilja u kojem samo ekstremizam buja", istakao je šef srpske diplomatije na sednici SB UN o Kosovu.

"Apelujem na Savet bezbednosti da osigura da unilateralne akcije više ne budu dozvoljene i da to učini na jasan, nesumnjiv, nepristrasan i statusno neutralan način. Tražim od ovog tela da preduzme ovaj suštinski korak bez odlaganja", rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da barikade "nisu ni u čijem interesu, ali da se ne smeju nasilno uklanjati”.

On je, zatraživši ponovo reč na kraju sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu, rekao da će Srbija nastaviti da poziva na mir i bezbednost, i založio se za dijalog kao rešenje problema.

Jeremić se osvrnuo i na termin "paralelne institucije" kako su neki od učesnika na sednici Saveta bezbednosti UN nazvali srpske institucije na severu Kosova, rekavši da to nisu paralelne već jedine institucije na tim prostorima.

Šef srpske diplomatije je podsetio i na situaciju kada Albanci tokom vlasti Slobodana Miloševića nisu imali poverenje u srpske institucije, pa su pravili svoje.

"Danas kosovski Srbi nemaju nikakvo poverenje u institucije Kosova i to treba uzeti u obzir”, naglasio je Jeremić.

Stalni predstavnik Rusije u SB Vitalij Čurkin rekao da to telo mora da pošalje nedvosimislen znak svima na Kosovu da se moraju uzdržavati od nasilja i nastaviti sa dijalogom. Ističući da Rusija deli zabrinutost šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića zbog situacije na Kosovu, Čurkin je ponovio da je stav zvanične Moskve da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da se to neće promeniti. Prema njegovim rečima, unilateralne akcije Prištine su neprihvatljive. Rusija je, kako je rekao, zabrinuta zbog pogoršanja situacije na severu Kosova, napominjući da su neki incidenti veoma drski. Kada je reč o sukobima Kfora sa Srbima on je naveo da bi bilo bolje da se Kfor usredsredi ne na uklanjanje barikada, veća na to šta su bojazni građana tog dela Kosova.

"Upotreba sile kako bi se uspostavila vlast tzv. države Kosovo nije statusno neutrala i nije u skladu sa njihovim mandatom, naglasio je on, dodajući da se Rusija zalaže za detaljnu istragu o dogadjajima 27. septembra kada je Kfor upotrebio oružje i ranio civile" , rekao je Čurkin.

Ako je naš cilj ponovno uspostavljanje bezbednosti i unapređenje života ljudi na Kosovu, onda nema opravdanja da ovaj poziv ne bude prihvaćen odmah.

"U ovom posebno delikatnom trenutku od suštinskog značaja je da se pošalje prava poruka i izvuče odgovarajuća pouka iz nedavnih incidenata u Dudinom Kršu i juče u Jagnjenici", istakao je on.

Pozivajući na dijalog, mirno uklanjanje barikada i izlazak iz kruga nasilja, Jeremić je ukazao na to da je indikativno da skoro svaki put kada treba da se održi nova runda pregovora Beograda i Prištine, konkretno, u ovom slučaju - u sredu, unilateralizam se iznenada vraća na scenu.

Prema njegovim rečima, pregovori i upotreba instrumenata prisile se međusobno isključuju.

"Izbor ne može biti jasniji - ili miran dijalog, ili unilateralna akcija. Srbija je spremna za ovo prvo, a kategorički odbacuje ovo drugo", poručio je Jeremić.

Jeremić je podsetio da se bezbednosna situacija na Kosovu drastično pogoršala od prethodnog perioda obuhvaćenog izveštajem generalnog sekretara UN Ban Ki-muna, kao i da u okviru SB UN nije bilo moguće postići konsenzus da su unilateralizam i upotreba sile neprihvatljivi.

Podsećajući da je u šestoj rundi dijaloga Beograda i Prištine postignuto statusno neutralno rešenje za carinske pečate, on je dodao da je potom usledio drugi pokušaj da se nametne ishod u vezi sa administrativnim prelazima izvan okvira dijaloga.

U tom kontekstu on je podsetio na dokument pod nazivom "Operativni plan kosovske policije" u kojem stoji da će sve operacije biti "sprovedene pod suverenitetom Kosova i u skladu sa kosovskim zakonima".

To je, rekao je Jeremić, očigledno u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i predstavlja drastičnu devijaciju u odnosu na statusno neutralni okvir UN.

"Bez obzira na to, i Kfor i Euleks su izabrali da podrže operaciju koja je počela 16. septembra. Uoči akcije iz ove institucije su upućena eksplicitna upozorenja da će to značiti iskorak iz okvira mandata Kfora i Euleksa i kršenje Rezolucije 1244", rekao je Jeremić.

"Nažalost, dogodilo se neminovno. Stanovništvo severnog Kosova odgovorilo je utvrđivanjem postojećih blokada i podrizanjem novih. Njihova odlučnost da se odupru nametanju neželjenog režima postao je jedan od najočiglednijih elemenata relanosti na terenu", dodao je Jeremić.

On je, takođe, skrenuo pažnju na to da se ne može ignorisati ni činjenica da se situacija pogoršava i na jugu Kosova.

Podsetivši na brutalno ubistvo Srbina, Jeremić je ukazao i na brojne slučajeve vandalskog ponašanja prema srpskim crkvama i manastirima, kamenovanje automobila, paljenje kuća povratnika, krađe i drugo.

Nijedan od tih slučajeva nije rešen, tako da, u postojećim okolnostima, ne čudi što je broj Srba povratnika i dalje mali.

Jeremić je, takođe, podsetio da je pre godinu dana Savet Evrope objavio izveštaj o ilegalnoj trgovini ljudskim organima, ali da je od tada "bolno" malo urađeno da se utvrdi istina.

"Nedavno imenovanje Klinta Vilijamsona za glavnog tužioca Euleksovog tima predstavlja pozitivan događaj. Pomagaćemo njemu i njegovom timu na svaki mogući način, jer verujemo da mogu da daju neprocenjiv doprinos utvrđivanju šta se dogodilo na samom Kosovu", rekao je Jeremić.

Ali to, kako je dodao, nije dovoljno, jer ceo slučaj prevazilazi teritoriju Kosova.

On je ponovio stav da se istraga mora voditi pod okriljem SB UN, jer je tako bilo u svakom prethodnom slučaju istrage ratnih zločina na prostoru Balkana.

Ne postoji dovoljan razlog da se na isti način sveobuhvatna istraga ne sprovede i u ovom slučaju, jer je to jedini put da ona bude fer i transparenta.

"Pre nekoliko dana portparol Euleksovog tima je rekao da će detalji istrage koju sprovode biti poverljivi sve dok istraga ne bude završena. To bi moglo da potraje i nekoliko godina, dodao je on. To je nečuveno i neprihvatljivo", naglasio je Jeremić.

On je dodao da ako zvaničnici Haškog suda podnose izveštaje SB svakih šest meseci, zašto to onda ne bi činili i oni koji su zaduženi za istragu o trgovini organima.

Jeremić je takođe ukazao na značaj zaštite svedoka na Kosovu i dodao da je nedavna misteriozna msrt ključnog svedoka u važnom procesu za ratne zločine protiv Fatmira Ljimaja ojačala stav da Euleks nije u stanju da garantuje bezbednost onim svedocima koji su pod njihovom zaštitom.

Učesnicima se obratio i novi šef UNMIK Farid Zarif koji je izrazio zabrinutost zbog eskalacije nasilja i upozorio da na severu Kosova vlada atmosfera napetosti i straha u kojoj svaka iskra može da dovede do nasilja.

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj je za nasilje na severu Kosova optužio "nelegalne srpske bezbedonosne strukture".
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.