Kenijci dominantni na Njujorškom maratonu

Izvor: Sportski Žurnal, 06.Nov.2011, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kenijci dominantni na Njujorškom maratonu

Nekoliko godina unazad nisu viđene ovako uzbudljive trke u obe konkurencije na Njujorškom maratonu. Iako je izgledalo da će velike borbe za pobedu biti samo kod muškaraca, došlo je do „varnica” i kod žena.
Kenijac Džefri Mutai trijumfovao je rezultatom 2:05:06 oborivši ujedno rekord staze Tesfajea Džifara iz Etiopije (2:07:43) star 10 godina. Tako je dokazao da vreme 2:03:02 sa kojim je slavio na Bostonskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << maratonu ove godine, a koje mu nije priznato kao svetski rekord zbog nagiba staze, nije bilo slučajnost. Do 35. kilometra u vodećoj grupi su trčali branilac titule Gebre Gebremarijam, Džefri i Emanuel Mutai i Tsegaje Kebede.

Džefri je pojačao tempo i prvi prošao kroz cilj, Emanuel je stigao drugi (2:06:28), dok treći je bio Kebede (2:07:12) a obojica su, takođe, bili brži od rekorda staze. Kenijac je za trijumf dobio nagradu od 130.000 dolara, i dodatni bonus za najbolji rezultat na stazi u Velikoj Jabuci u iznosu od 70.000 zelenih novčanica. Iako je bio drugi, Emanuel Mutai je sa ukupno 70 poena postao pobednik Svetske maratonske serije i zaradio je fenomenalnih pola miliona dolara. Za osvajanje drugog mesta u Njujorku pripalo mu je 65.000 $.

U nadmetanju maratonki sve je izgledalo kao gotova stvar jer je Meri Keitani, pobednica Londonskog maratona i sada na startnim listama takmičarka sa najboljim rezultatom, vodila tokom celog obračuna, u nekim trenucima sa čak dva i po minuta prednosti. Organizatori su objavili i projekciju njenog vremena i prognozirali rekord staze. Scenario ipak nije bio takav. Uzbuđenje je došlo tek na 39. km kada su Keitani stigle Fajervot Dado i Buzuneš Deba. Dado (Etiopija) je napravila prvo iznenađenje, pretekla je Keitani, prva je prošla kroz cilj za 2:23:15, ostarivši prvu pobedu na Njujorškom maratonu i osvojila nagradu od 130.000 dolara. Deba je stigla druga (2:23:18), a Keitani je morala da se zadovolji trećom pozicijom (2:23:38).
Ovogodišnjem prazniku trčanja u Velikoj Jabuci pridružilo se oko 47 hiljada učesnika, a gotovo dva miliona ljudi je pored staze podržavalo takmičare.
Vladavina Kenijaca
Podatak vredi divljenja je da su Kenijci apsolutno dominirali na trkama dugim 42.195 km u ovoj godini.
Na svih pet najvećih maratona upravo su takmičari iz ove zemlje zauzimali najviše mesto pobedničkog postolja. Boston, London, Berlin, Čikago i sada Njujork, kao i titula prvaka sveta u Daeguu pre dva meseca za pobednika su imali Kenijce.

Nastavak na Sportski Žurnal...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mutaiju pobeda i rekord u Njujorku

Izvor: B92, 07.Nov.2011, 17:00

Kenijac Džefri Mutai trijumfovao je na Njujorškom maratonu i to u rekordnom vremenu.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.