Kako da se izborite sa iritirajućim i nepristojnim navikama svog deteta

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Nov.2019, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da se izborite sa iritirajućim i nepristojnim navikama svog deteta

Koliko ste puta svom detetu ponovili da ne čačka nos u javnosti, da ne jede grašak rukama, ili da ne gleda u pod kada mu se neko obraća? Ovaj problem i dilemu kako da ga reši imao je i dečji psiholog i otac dvoje dece, doktor Džejkob Taueri, koji je u NJujork tajmsu dao savete roditeljima koji muče istu muku.

"Kao dečji psiholog proveo sam eone vremena izučavajući razvojnu psihologiju i ponašanje. Možta >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ćete zato pomisliti da sam savršen roditelj i da znam tehnike koje vi ne znate, ali grešite", napisao je Taueri na početku svog teksta.

Kaže da ga je mučilo pitanje kada i koliko često treba da opominje dete koje radi nešto pogrešno ili nedolično, a suštinski bezopasni. Na primer, vaše petogodišnje dete uzima hranu iz tanjira prstima. Dete time ne nanosi nikome štetu, ali dolaze vam gosti i svesni ste da nije lepo da gledaju dete kako prstima brlja po tanjiru i da se ono nepristojno ponaša.

Psiholog napominje da su mnoge studije pokazale da je takozvano "udaranje po guzi" štetno i neefikasno. A poznat je i negativan efekat vikanja i ruganja detetu.

"Posle mnogo godina izučavanja studija o ovoj temi, zaključio sam da postavljam pogrešno pitanje. Kada sam pitao Alana Kazdina, direktora Jejl roditeljskog centra i autora više od 700 tekstova, kada bi trebalo ispravljati ponašanje deteta, on mi je odgovorio: 'Nikad!' Prema njegovom mišljenju nije ni od pomoći, ni efikasno zvocati detetu o ponašanju koje nikome ne nanosi štetu", piše Taueri.

"Ako pridaješ pažnju nečemu, ponašanje koje želiš da eliminišeš zapravo može da se intenzivira", objasnio mu je kolega Kazdin.

Kazdin upozorava da je ruganje detetu zbog njegovog ponašanja, ne samo neefikasno u pogledu dugoročne promene, već može da dovede da se određeno ponašanje pogorša.

Neke studije predlažu određen pristup - stajanje blizu deteta, održavanje kontakta očima i nežan govor mogu da povećaju efikasnost ispravljanja deteta. Ali ako želite trajnu promenu u ponašanju, najbolja tehnika je da ne grdite dete.

Tako da kada želite da promenite neprimereno ponašanje deteta, pitanje nije kako da ga eliminišete već kako da ga učinite primerenijim.

Daniel Bagner, profesor psihologije na unoverzitetu u Floridi, kaže da kada roditelji identifikuju ponašanje koje žele da promene moraju da mu pronađu pozitivnu suprotnost tom ponašanju I stalno podstiču pozitivne posledice, poput nagrade kada dete pokaže pozitivno ponašanje. On dodaje da je važno da roditelji pokažu pozitivne posledice odmah posle detetovog pozitivnog ponašanja.

Ideja se poklapa sa izrekom "uhvatite ih dok su dobri", odnosno ukazuje da obezbeđivanje nečeg dobrog posle određenog ponašanja utiče na to koliko često će se to ponašanje ponavljati.

Bagner ističe da to znači da umesto da se roditelji fokusiraju na ponašanje koje ne žele, treba da poklone pažnju ponašanju koje dete ispoljava a koje roditelji žele kod njega da vide.

Drugi način da podstaknete dete na lepo ponašanje je da sve pretvorite u igru. U slučaju deteta koje rukama skuplja grašak po tanjiru, psiholozi savetuju da mu predložite takmičenje "ko će brže da pojede" - dete koje jede prstima ili vi koji jedete viljuškom. Posle završene igre, pitanje hranjenja prstima ne treba više potezati do kraja ručka.

Postepeno, dete će prihvatiti način na koji to rade roditelji, zato što u igranju igara posebno uživaju da budu bolji od svojih roditelja, napominju stručnjaci.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.