Jeremić danas predsedava Generalnoj skupštini UN

Izvor: Glas javnosti, 18.Sep.2012, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić danas predsedava Generalnoj skupštini UN

NJUJORKGeneralna skupština Ujedinjenih nacija, kojom od danas u ime Srbije predsedava Vuk Jeremić, započinje novo redovno godišnje zasedanje.

Jeremić je u ponedeljak uveče simbolično preuzeo predsedavanje na 66. sesiji Generalne skupštine UN od predstavnika Katara Nasira Abdulaziza al Nasira koji mu je predao čekić koji je koristio tokom vođenja sednica. U zgradi UN na Ist riveru u Njujorku >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << primopredaji je prisustvovao i generalni sekretar UN Ban Ki-mun, koji je pozdravio Nasira i Jeremića.

Jeremić je posle preuzimanja funkcije izjavio da će Srbiji, tokom njegovog predsedavanja, biti pružena prilika da zastupa svoje interese u jednom složenom vremenu.

"Ovo je velika prilika za svaku zemlju koja se nađe na ovoj poziciji. Srbija će, preko Generalne skupštine, biti na vrlo vidljivom mestu i onaće biti tačka preko koje se vrši veliki broj razgovora i pregovora",rekao je Jeremić.

On je kazao da očekuje da narednih 12 meseci budu veoma intenzivni u diplomatskom smislu, uzimajući u obzir celokupnu situaciju u svetudodajući da će danas predstaviti dnevni red zasedanja i priroritete srpskog predsedavanja.

Visoka debata biće održana 25. septembra, a prvi će se, po tradiciji, svetskim liderima obratiti predsednik Brazila. Nakon njega, po nepisanom diplomatskom pravilu govoriće američki predsednik Barak Obama, a kao treći, prisutnima će se obratiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.